Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Όποιος περίμενε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον Αντ1 θα άλλαζε γραμμή περί του χρόνου των εκλογών, προφανώς και αγνοεί τον παλιό και δοκιμασμένο κανόνα της πολιτικής πως «οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, απλώς προκηρύσσονται».
Ο πρωθυπουργός λοιπόν από τα πρώτα κιόλας λεπτά της τηλεοπτικής του παρουσίας έδειξε τον λόγο για τον οποίο θέλησε να παραχωρήσει την συνέντευξη, που δεν ήταν άλλος από την επανάληψη της δημόσιας θέσης του ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Μέχρι εδώ, έκπληξη καμία. Με πολύ προσεχτικές φράσεις ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «είναι στρατηγική του επιλογή η εξάντληση της τετραετίας», παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου.
Κάπου εκεί όμως αρχίζουν οι «μικρές ειδήσεις» από την πλευρά του πρωθυπουργού, οι οποίες υπό ορισμένες συνθήκες μπορούν τελικά να αποδειχθούν και καθοριστικές για τις εξελίξεις των επομένων μηνών ακόμα και ως προς την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος των εκλογών.
Ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι στενοί του συνεργάτες, την τρέχουσα περίοδο, του εισηγούνται η χώρα να πάει σε εκλογές πριν από το τέλος της συνταγματικής της θητείας.
«Είχα δεχθεί και ΔΕΧΟΜΑΙ εισηγήσεις για εκλογές, πολλοί θεωρούν ότι είναι καιρός να θρέψει τους καρπούς της καλής πορείας η κυβέρνηση» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ.Τσίπρας, χρησιμοποιώντας το ρήμα «δέχομαι» σε ενεστώτα χρόνο.
Τι σημαίνει αυτό;
- Πρώτον: Η συζήτηση για την προκήρυξη ή μη των εκλογών είναι ένα ανοιχτό ζήτημα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο εξελίσσεται αυτές τις μέρες. Η ύπαρξη σχετικών εισηγήσεων και μάλιστα στον παρόντα χρόνο, όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας, αποτυπώνει τον μεγάλο προβληματισμό που καταγράφεται στον πυρήνα της κυβέρνησης του, εξαιτίας και των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
- Δεύτερον: Παρά το γεγονός πως εδώ και αρκετές εβδομάδες ο κ.Τσίπρας έχει δημόσια ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή του είναι να πάει τη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο, συνεχίζει, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, να δέχεται ακόμα και σήμερα εισηγήσεις για το αντίθετο. Αναμφίβολα η συγκεκριμένη παραδοχή δείχνει μία συνεχή εσωτερική κυβερνητική διαβούλευση, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή των εκλογικών σεναρίων, τα οποία επανέρχονται κάθε τόσο στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας.
Με άλλα λόγια ο κ.Τσίπρας αποδέχθηκε ότι τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες πηγάζουν από το εσωτερικό της κυβέρνησής του και δεν αποτελούν αποκύημα φαντασίας των ΜΜΕ.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ειδικά για τις κάλπες της 26ης Μαΐου.
Ο κ.Τσίπρας έδειξε να έχει αποφασίσει ότι σε πενταπλές εκλογές (περιφερειακές, δημοτικές, διαμερισματικές, ευρωπαϊκές και εθνικές) δεν πρόκειται να προχωρήσει πιθανόν εξαιτίας και τεχνικής αδυναμία του συστήματος.«Είναι κρίσιμες κάλπες αυτές που θα στηθούν. Είναι 4 κάλπες ούτως ή άλλως στις 26 Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά.
Άρα πού βρισκόμαστε; Αυτό που φάνηκε για μία ακόμα φορά είναι ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να πάει μέχρι τέλους, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παραμονής στην εξουσία.
Παράλληλα ο κ.Τσίπρας «έκαψε» την πιθανότητα να κάνει εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές στις 26 Μαΐου.
Με προσεχτικές όμως διατυπώσεις και με ασφαλώς κομψό τρόπο άφησε δύο «παράθυρα» ανοιχτά για το προσεχές διάστημα.
Είτε να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές (σενάριο που μοιάζει να συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες, αν αναλογιστούμε το πολύ μικρό περιθώριο ως προς την συνταγματική προθεσμία), είτε να στήσει κάλπες μέσα στον Ιούνιο, προκηρύσσοντας εκλογές ακόμα και την βραδιά των αποτελεσμάτων της 26ης Μαΐου, κάνοντας πράξη το περίφημο «πρωθυπουργικό πλεονέκτημα περί αιφνιδιασμού), λαμβάνοντας το μήνυμα των πολιτών εκείνης της μέρας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή την στιγμή ο κ.Τσίπρας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κερδίζει απλώς... χρόνο.