Δεύτερο καμπανάκι μέσα σε λίγα 24ωρα χτυπούν οι ευρωπαίοι δανειστές στην Ελλάδα για την έγκαιρη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, την ώρα που έχει πάρει φωτιά το παρασκήνιο σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.
Μετά τον ευρωπαίο επίτροπο Pierre Moscovici, οποίος που χθες κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πριν το επόμενο Eurogroup τα 25 από τα 14 προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Jeroen Dijsselbloem ο οποίος στην ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο «καρφώνει» εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κυβέρνηση ότι καθυστερεί να ξεμπερδέψει με τις εκκρεμότητες. Στην επιστολή του αναφέρει ότι «η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα ώστε η Επιτροπή να συντάξει την τελική έκθεση προόδου για τα προαπαιτούμενα που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την πληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Πρόκειται για μια ακόμη προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα εκπορευόμενη από φίλα προσκείμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν συνταχθεί με τις ελληνικές διεκδικήσεις για την διευθέτηση του χρέους και την κατάληξη σε «συνολική λύση». Το γεγονός ότι εμφανίζεται ι η Ελλάδα ως υπεύθυνη για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σαφές ότι δεν τους βοηθά να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις. Στο προηγούμενο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δεχθεί κριτική από τους ομολόγους του επειδή λόγω της μη εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων, δεν ήταν εφικτή η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε δεσμευτεί ότι τα 25 από τα 14 προαπαιτούμενα θα ολοκληρώνονταν εγκαίρως, μέχρι το επόμενο EWG.
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρέος
Στην επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει επίσης ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά «είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ». Ο ίδιος εντούτοις απέφυγε να πει αν θα εφικτή δοθεί τώρα ή στο μέλλον κάποια συμφωνία.
«Τον Μάιο του 2016 εντοπίστηκαν πιθανά μέτρα για το χρέος που μπορούν να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος ώστε με την πλήρη εφαρμογή τους να οδηγήσουν σε αποδεκτά επίπεδα τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», αναφέρει ο Jeroen Dijsselbloem, λέγοντας ότι το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup της 1ης Ιουνίου και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει περαιτέρω συζήτηση για το πώς μπορεί να καταστεί εφικτή η εφαρμογή τους στο τέλος του προγράμματος.
Β. Γεώργας
Φωτογραφία: SOOC