«Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.
«Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων τμημάτων του πανεπιστημίου, διευκρίνισε: «Υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του ΄19 και τα υπόλοιπα θα είναι το ΄20 και ένα-δύο το ΄21».
«Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις που, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών καθώς όπως είπε, «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το ΄19 ποια το ΄20 ποια το ΄21, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρη Μπαντέκα, το διεθνές πανεπιστήμιο θα μπορεί να έχει προπτυχιακά τμήματα αγγλόφωνα εκτός μηχανογραφικού, για τους Έλληνες η φοίτηση θα είναι δωρεάν ενώ ξένοι φοιτητές θα μπορούν να γραφτούν στα εν λόγω τμήματα και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το τμήμα μηχανικών πετρελαίου που θα γίνει με έδρα την Καβάλα και θα είναι αγγλόφωνο.
«Μεγάλη για μας πρόκληση είναι και τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα είναι εισακτέοι από τα ΕΠΑΛ δωρεάν και εκεί και χωρίς εξετάσεις ώστε να πιστοποιούνται πλέον κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του υδραυλικού» προσέθεσε.