Στην απουσία του Severna Makedonija στη συμφωνία για το Σκοπιανό αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να παραπλανήσει τον κόσμο, καθώς στη συμφωνία δεν εμπεριέχει το erga omnes.
«Παραμένουμε σταθεροί σε μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα πατριωτική γραμμή και παραμένουμε σταθεροί στη φιλοσοφία του Βουκουρεστίου, αρκεί να την αντιληφθούμε. Στο Βουκουρέστι οι εταίροι μας είπαν στα Σκόπια ότι για να σε δεχθούμε στο ΝΑΤΟ πρέπει να λύσεις το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Τώρα πράγματι υπήρχε ένα παράθυρο ευκαιρίας, το θέμα είναι αν το αξιοποίησε σωστά η κυβέρνηση».
«Η κυβέρνηση δέχθηκε μια λύση με βάση την οποία εκείνοι μπορούν να λέγονται Μακεδόνες σκέτο και να ισχυρίζονται ότι μιλούν την μακεδονική γλώσσα σκέτο, με τη δική μας υπογραφή. Σε αυτό δεν έχουμε μια σύνθετη ονομασία, έχουμε σκέτο Μακεδόνες, σκέτο μακεδονική», τόνισε o K. Χατζηδάκης μιλώντας στον realfm 97,8.
«Αποδείχθηκε ότι το erga omnes δεν ισχύει γιατί οι Σκοπιανοί θα εξακολουθούν για πέντε χρόνια να χρησιμοποιούν επίσημα έγγραφα με το Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο δε εσωτερικό θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Δημοκρατία της Μακεδονίας μέχρι την ένταξη τους στην Ε.Ε., δηλαδή ενδεχομένως για πάντα.
Αυτό δεν είναι erga omnes. Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να παραπλανήσει τον κόσμο, δεν κατάλαβα γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να το κάνει, στο πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα που είπε ότι θα τους αποκαλούμε Severna Makedonija, και τελικά ψάξαμε μέσα στη συμφωνία και δεν υπάρχει μέσα», συμπλήρωσε.
«Χτυπάμε καμπανάκια από τώρα. Έχουν την εξουσιοδότητηση να υπογράψουν το Σάββατο οι Τσίπρας-Ζάεφ; Όπως λένε συνταγματολόγοι η υπογραφή της συμφωνίας θα παραγάγει συγκεκριμένα πολιτικά και έννομα αποτελέσματα, θα δημιουργήσει τετελεσμένα.
Γι'' αυτό είπαμε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής προτού πάει και την υπογράψει, όπως έκανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015 προτού κάνει την διαπραγμάτευση με τους δανειστές στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν δύο στάδια, η υπογραφή και η επικύρωση. Αντιδρούμε τώρα για να αποφύγουμε τα τετελεσμένα», υπογράμμισε.
«Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει το δημοψήφισμα όπως είδατε, δεν θέλει να πάρει τη ρητή εξουσιοδότηση της Βουλής, περηφανεύεται για τη συμφωνία που έφερε. Αφού περηφανεύεται τόσο πολύ, ας πάρει έστω την εξουσιοδότηση της Βουλής εφόσον δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.
Φωτογραφία intime news