«Αρχηγός κόμματος με μηδενική πολιτική παρουσία, με ανύπαρκτες πολιτικές θέσεις, εκλέγεται βάσει της εικόνας του», επισήμανε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, κάνοντας λόγο για κρίση ταυτότητας στο κόμμα η απάντηση στην οποία ήταν ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο, όπου η εικόνα και το λάιφ στάιλ πλέον φαίνεται πως αρκούν για εκλογή και αρχηγού κόμματος».
«Η λέξη κλειδί είναι η «εικόνα». Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο, όπου η εικόνα και το λάιφ στάιλ πλέον φαίνεται πως αρκούν για εκλογή και αρχηγού κόμματος. Ως τώρα το φαινόμενο αυτό το είχαμε δει σε βουλευτικές εκλογές πχ, να εκλέγονται πρώην διάσημοι ποδοσφαιριστές, κάποιες πολύ ωραίες κυρίες ή κάποια άλλα πρόσωπα, με βάση την εικόνα, το ίματζ, το υφιστάμενο. Μέχρι εκεί όμως το είχαμε δει. Τώρα μεταφέρεται σε ένα επόμενο ανώτερο επίπεδο. Αρχηγός κόμματος με μηδενική πολιτική παρουσία, με ανύπαρκτες πολιτικές θέσεις, εκλέγεται βάσει της εικόνας του» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος και συμπλήρωσε:
«Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ούτως ή άλλως σε κατάσταση περιδίνησης. Από 32% που ήταν στις εκλογές του 2019, βρέθηκε στο 17% τον Ιούνιο. Είναι πρωτοφανές αυτό για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το συνηθισμένο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ιστορικά, να επωφελείται από τη φθορά της εκάστοτε κυβέρνησης και αν δεν καταφέρει να κυβερνήσει, να αντιστρέψει τους όρους, τουλάχιστον να ενισχύει τα ποσοστά της σε ένα βαθμό. Εδώ όχι απλά έγινε το αντίστροφο, αλλά επήλθε ένας διασκορπισμός, θα έλεγε κανείς. Περίπου στο μισό έπεσαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, δημιούργησε μια κρίση ταυτότητας και η απάντηση του κόμματος είναι ο κ. Κασσελάκης».
«Είναι ένα άλμα στο κενό κατά τη γνώμη μου» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόγονος.
Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα και την ενότητα του κόμματος, ο κ. Χρυσόγονος, ανέφερε πως «εκείνο που μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι θα υπάρξει μια κρίση ταυτότητας. Δηλαδή θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το πολιτικό dna του ΣΥΡΙΖΑ και υποθέτω ότι εκεί μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν όχι απλά τριγμούς αλλά και ρωγμές. Δηλαδή η δήλωση που διάβασα του κ. Τσακαλώτου είναι μια δήλωση περίπου πολεμική, ας πούμε στα χαρακώματα ότι «η Αριστερά είναι εδώ, είναι στα δύσκολα». Σαν να λέει ότι είμαι έτοιμος να κάνω εσωκομματική αντιπολίτευση και ποιος ξέρει τι άλλο. Και φαντάζομαι ότι δεν είναι μόνο ο κύριος Τσακαλώτος, ο οποίος είναι ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο με πολύ μεγάλη διαδρομή στον χώρο».
Στην ερώτηση εάν η εκλογή Κασσελάκη θα επηρεάσει το ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε χαρακτηριστικά «το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος που προσπαθεί να παράγει πολιτική. Εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να παραχθεί πολιτική στον τόπο, διότι δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την πολιτική, τότε ίσως να επηρεαστεί και το ΠΑΣΟΚ και ίσως να επηρεαστούν και άλλοι. Δεν νομίζω όμως ότι κάτι τέτοιο είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Υπάρχουν πολιτικά προβλήματα τα οποία απαιτούν πολιτικές απαντήσεις».
Όπως είπε, ο κ. Κασσελάκης λοιπόν θα κληθεί να πάρει θέσεις και με βάση τις θέσεις αυτές θα κριθεί κιόλας. «Αν πάρουμε ως δείγμα γραφής τα πρώτα που έχει πει… δηλαδή για κατάργηση στρατιωτικής θητείας, αυτό είναι μια θέση νομίζω μη ρεαλιστική, ουτοπική, μας έχει πει ότι «γουστάρει να ξεδοντιάσει τους δικαστές και τους δημοσιογράφους». Δεν ξέρω τι εννοεί ακριβώς, πάντως αυτό παραπέμπει λίγο σε Τραμπ», παρατήρησε.
Από την άλλη μεριά, συνέχισε, «μας έχει πει ότι έχει ως πρότυπο το Δημοκρατικό Κόμμα της Αμερικής, το οποίο είναι αντίθετο με τον Τραμπ» και υπογράμμισε πως «αυτά τα πράγματα είναι λίγο ίσως αρμοδιότητα και ψυχαναλυτή».
Τέλος προσέθεσε πως «έχουμε μπροστά μας, πέρα από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που είναι πολύ γρήγορα για να υπάρξει επίπτωση, έχουμε τις ευρωεκλογές εκεί θα είναι ένα κομβικό σημείο για την πορεία του κ. Κασσελάκη και δεν ξέρω μήπως δικαιωθεί και η πρόβλεψη του συνυποψηφίου του, του κ. Τζουμάκα ότι θα είναι μεταβατικός αρχηγός».