Κ. Καραμανλής: «Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός»
Eurokinissi
Eurokinissi

Κ. Καραμανλής: «Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός»

Εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας  σε εκδήλωση για την 80η Επέτειο Απελευθέρωσης της Καρπάθου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. «Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός, κάνω επισημάνσεις για τη βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής» ανέφερε, για να προσθέσει πως «κοινή αγωνία όλων η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κάρπαθος και όλα τα νησιά του Αιγαίου, παρόλο που βίωσαν την τραγωδία πολλών κατακτητών κατά τη διάρκεια των αιώνων, παρέμειναν ελληνικά, τόσο στη σύνθεση και τη συνείδηση του πληθυσμού τους όσο και ως προς την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Η συνείδηση αυτή, αλλά και η φλόγα της προσμονής για απελευθέρωση και για ένωση με τον εθνικό κορμό, - υπογράμμισε - παρέμεναν άσβεστες και σε πλήρη εγρήγορση.

Χαρακτήρισε αυθαίρετες και ανυπόστατες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, το δόγμα Γαλάζια Πατρίδα, λέγοντας «δεν είναι μπλόφα», το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και εξηγώντας ότι επιμένει σε αυτές τις θέσεις με στόχο να γίνουν από την πίσω πόρτα ζητήματα υπό διαπραγμάτευση, εθίζοντας εμάς και τη διεθνή κοινότητα σε αυτές.

Είναι θετικό να υπάρχει ελληνοτουρκικός διάλογος είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξαντλήσουμε την ευκαιρία για επίλυση της μίας και μόνο διαφοράς μας δηλαδή οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεών της. Η Τουρκία δεν θέτει απλώς κάποια ζητήματα για τα οποία καλοπροαίρετα έχει διαφορετική άποψη από την δική μας, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Η δηλωμένη στόχευση της Τουρκίας είναι να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, να διασπάσει την ενότητα του Ελληνικού χώρου και να επιβάλλει το imperium της στην ευρύτερη περιοχή. Με απλά λόγια, κινείται συστηματικά και διαχρονικά στην κατεύθυνση του αναθεωρητισμού και της διασφάλισης ηγεμονικής θέσης. Εάν το επετύγχανε αυτό, η Ελλάδα θα υποβιβαζόταν σε χώρα υποτελή και εξαρτώμενη από αυτήν», εξήγησε.

Για την ενίσχυση της εθνικής μας θέσης, προτείνει να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και να διαφυλάξουμε – ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε νησί και βραχονησίδα.

Για τον κυπριακό Ελληνισμό είπε: «Όχι μόνο γιατί είναι αναπόσπαστο τμήμα του Έθνους. Αλλά και διότι το τόξο που σχηματίζουν τα δύο κράτη μας αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που αναβαθμίζει με τον πιο κατακόρυφο τρόπο τη γεωπολιτική σημασία του Ελληνισμού. Αυτό ακριβώς φοβάται η Τουρκία και αυτό ακριβώς προσπαθεί να ακυρώσει. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Ελληνισμός αποτελεί τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το προπύργιό της σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή. Γι αυτό και η λύση του Κυπριακού μάς αφορά άμεσα και θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι σύμφωνος με τις αποφάσεις των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Και σίγουρα με τρόπο που να είναι λειτουργικός και βιώσιμος και όχι να καθιστά το Κυπριακό κράτος όμηρο της Τουρκίας».