Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε πως δε συντρέχει κανένας λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη σημερινή συνάντησή του με θέμα τα ενεργειακά με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, καθώς με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:
«Απελευθέρωση και εκσυγχρονισμός της αγοράς ενέργειας, επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αντιμετώπιση με ριζικό τρόπο του ζητήματος των χρήσεων γης. Αυτά ήταν τα θέματα της ατζέντας και συμφωνήσαμε με τον ΣΕΒ ότι:
- μαζί με την διάσωση της ΔΕΗ που είναι κομβικής σημασίας, πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού τοπίου,
- χωρίς επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που είναι δουλειά του δικού μας υπουργείου, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και
- θα προχωρήσουμε παράλληλα με δραστικό τρόπο στο ζήτημα των χρήσεων γης, των ειδικών χωρικών σχεδίων, προκειμένου με όλους τους τρόπους και από όλες τις πλευρές να δείξουμε συνολικά ότι η χώρα είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που είναι προϋπόθεση για νέες δουλειές και για προκοπή ιδιαίτερα των ασθενέστερων συμπολιτών μας».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής που βοηθούν την επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε:
«Με τον υπουργό είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση που αφορά στα θέματα της παραγωγής, της χωροταξίας και εν γένει της ευστάθειας της αγοράς ενέργειας, που είναι πολύ βασική για τη βιομηχανία. Η συνεργασία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εδώ για να κάνουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Το 50% της οικονομίας, είναι η ψυχολογία. Θεωρούμε ότι η ψυχολογία είναι θετική. Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν πλούτο και ο πλούτος διανέμεται ανάλογα με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ο πλούτος και οι επιχειρήσεις με τις επενδύσεις τους, με τις θέσεις εργασίας, τον δημιουργούν».
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής για την προώθηση λύσεων στα θέματα της βιομηχανίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ