Του Τάσου Ευαγγελίου
Η σπουδή με την οποία πολλοί υιοθετούν καταγγελίες και κατηγορίες, που λαμβάνουν διαστάσεις μέσω των social media, οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και σε έκθεση όσων τις επαναλαμβάνουν άκριτα και χωρίς επαλήθευση. Στην περίπτωση της εκκένωσης της κατάληψης στο Κουκάκι και όλων όσων έγιναν ή δεν έγιναν στο διπλανό σπίτι ακούστηκαν πολλά. Το σίγουρο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι ένα. Υπήρχε εισαγγελέας και έχει και ονοματεπώνυμο.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωση του κτιρίου στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, έγινε παρουσία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Γεωργίας Καναράκη και ως εκ τούτου η αντίδραση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και η αποστολή επιστολής στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκαλεί εντύπωση.
Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που εστάλη πριν τοποθετηθεί καν η Ελληνική Αστυνομία για την όλη υπόθεση. Δείχνει δε να υιοθετεί όσα ειπώθηκαν ως καταγγελίες από τους καταληψίες και όσα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από υποστηρικτές του.
Κάνοντας λόγο για «περιστατικό βίας» για «εισβολή χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία» για «άγρια κακοποίηση του πατέρα και των δύο παιδιών του» και με αναφορές ότι η επιτροπή στην οποία τον διόρισε επικεφαλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές» λαμβάνει από την αρχή θέση υπέρ της μιας πλευράς.
Αυτής που χρησιμοποιεί δηλαδή την τεχνολογία και το διαδίκτυο για την άμεση δημιουργία εντυπώσεων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας που εκφεύγουν της νόμιμης διαδικασίας. Ούτε ότι μπορούν οι αστυνομικοί να καταπατούν ατομικά δικαιώματα.
Άλλο αυτό άλλο η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων. Και σε ό,τι αφορά τον εισαγγελέα τα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με την παρουσία του ή μη στη επιχείρηση δείχνουν να είναι ψευδή, αφού έχει ονοματεπώνυμο.