Ένας μεγάλος ηγέτης, ένας από τους καλούς, ικανούς, δημοφιλείς αμερικανούς προέδρους βρέθηκε στην Αθήνα. Χωρίς να κρύβει ότι είναι συντετριμμένος από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Την απρόβλεπτη νίκη του Donald Trump. Απολογήθηκε για τα λάθη που έκανε, πρόβαλλε τα επιτεύγματα του και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτός ο δρόμος που ο ίδιος χάραξε δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά μέσα από ζιγκ ζαγκ θα οδηγήσει σε σωστά αποτελέσματα.
Και επεχείρησε να εξηγήσει την εκλογή Τραμπ, φοβούμενος περισσότερο ότι η πολιτική παρακαταθήκη του κινδυνεύει… Έστειλε το μήνυμα του για τα δικαιώματα για το επικίνδυνο μείγμα που δημιουργούν οι εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες, για την ανάγκη να χειραγωγηθεί η παγκοσμιοποίηση, να αντιμετωπισθεί ο φόβος και η ανισότητα.
Ο Barack Obama από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι δεν έχει αλλάξει άποψη. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, όπως και η Ε.Ε. δεν έχει σχέση με τις ΗΠΑ.
Όμως όπως πολύ απλά εξήγησε προβάλλοντας το δικό του έργο που κράτησε όρθια την Αμερική το 2008 μετά την πιο μεγάλη οικονομική κρίση μετα την Μεγάλη Ύφεση, χρειάζεται να γίνουν πολλά μαζί: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικά μέτρα, αναπτυξιακή πολιτική.
Και αφού εξήρε τις θυσίες του ελληνικού λαού εξήγησε και πάλι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή στρατηγική ατζέντα χωρίς ελάφρυνση του χρέους..
Σπεύδοντας να προσθέσει ότι «αυτό είναι πολιτικό ζήτημα»..
Και ένας από τους ξεχωριστούς αμερικανούς προέδρους συνέχισε δίνοντας ένα δείγμα πραγματισμού..
«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του (ευρωπαϊκού) βορρά, που δεν είναι πολύ δημοφιλείς εδώ, οφείλω να πω πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν και αυτές πολιτικά ζητήματα τους δικούς του πολίτες και πολιτικούς στόχους. Τους ψηφοφόρους τους που δείχνουν μεγάλη διστακτικότητα για την ελάφρυνση του χρέους.
Έχοντας όμως δει ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, έχει κάνει δύσκολες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια Ελλάδα που δεσμεύεται να αλλάξει έχοντας δει αυτά που πέρασε ο ελληνικός λαός πιστεύω ότι υπάρχει ευκαιρία οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία..»
Η Αθήνα δέχθηκε με χαρά την δήλωση του Barack Obama ότι μόνο με λιτότητα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ευημερία. Φρόντισε όμως να διαγράψει το άλλο σκέλος της δήλωσης του αμερικανού ηγέτη. Εκείνου για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων ώστε η οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική.
Ο κ. Obama μάλλον έκανε ότι δεν άκουσε αυτό που σίγουρα ακούστηκε στο Βερολίνο: την παρότρυνση (που ήχησε ως ..εντολή) του Αλ.Τσιπρα που μέσα στον ενθουσιασμό του στο πλευρό του (απερχόμενου)πλανητάρχη έδωσε συστάσεις στην Γερμάνια λέγοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική του Obama..
«Η Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης» είπε ο κ. Τσίπρας μοιράζοντας ρόλους ως άλλος πλανητάρχης, παραβλέποντας φυσικά τις τουλάχιστον δυο διακριτικές επισημάνσεις του κ. Obama ότι κάθε χώρα είναι διαφορετική….
Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να μπερδεύει τις καταστάσεις. Να θεωρεί ότι η παρουσία Obama στην Ευρώπη είναι το κατάλληλο όχημα για να πιέσει τους Ευρωπαίους, για να εκβιάσει τους Γερμανούς, σε μια ανατροπή της μέχρι τώρα στάσης τους για το θέμα του χρέους.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα πεισθεί η κ. Merkel να δώσει το πράσινο φως για την μείωση του χρέους γιατί ως Γερμανίδα πιστεύει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και επειδή πιστεύει όπως είπε ότι η κ. Merkel είναι πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη, στην Γερμανία και στο κόμμα της..
«Πιστεύω ότι εξ αιτίας των δύο παραπάνω σημαντικών λόγων θα πειστεί ότι πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, που δεν επιβαρύνουν άλλωστε τους Γερμανούς φορολογούμενους, προκειμένου να υπάρξει μία θετική εξέλιξη, η Ελλάδα να μην αποτελεί μέρος τους προβλήματος στην Ευρώπη, αλλά μέρος της λύσης για τη σταθερότητα» πρόσθεσε ο κ. Τσιπρας..
Ο Barack Obama παρά τις μακροσκελείς αναφορές τόσο του Π. Παυλοπουλου όσο και του Αλ. Τσιπρα για τα ελληνοτουρκικά, την Συνθήκη της Λωζάννης, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, εκτός εκείνης με την όποια εξήρε την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Και ήταν μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι ο κ. Obama την στιγμή όπου η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται καθημερινά από τη Τουρκία, δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών…
Αποφεύγοντας επίσης την οποιαδήποτε αναφορά στο Σκοπιανό (παρά την εκτενή ανάλυση του κ. Παυλόπουλου) ο αμερικανός πρόεδρος και στο Κυπριακό δεν έδωσε απάντηση για το εάν οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία και τον Erdogan για την αποχώρηση των τούρκικων στρατευμάτων, αλλά αντιθέτως έκρινε ότι τώρα είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ στην λύση..
Δήλωση που την συγκεκριμένη στιγμή μάλλον συνηγορεί σιωπηλά με την θέση της Τουρκίας για διατήρηση των Εγγυήσεων και τούρκικων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί…
Ο Αλέξης Τσιπρας εμφανίσθηκε μπροστά στον Β. Obama ως συνήγορος του νέου αμερικανού προέδρου Donald Trump (για τον ίδιο που πριν λίγο καιρό δήλωνε «να μη μας συμβεί και αυτό το κακό»).
«Είναι άλλο πράγμα τι ξέραμε για τον Donald Trump όταν διεκδικούσε το χρίσμα, άλλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και άλλο- πράγμα αυτό που περιμένουμε να δούμε- τώρα, ως νέος πρόεδρος, ως ασκών τα καθήκοντα της διακυβέρνησης μιας χώρας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σφαίρα. Γι'' αυτό και εγώ δεν έσπευσα -σε αντίθεση με κάποιους ομολόγους μου στην Ευρώπη- να επαναλάβω στοιχεία της κριτικής, που στην προεκλογική περίοδο πολλοί ασκήσαμε στον Trump».
Ο πρωθυπουργός μάλιστα αποκάλυψε ότι τον συμβούλευαν πριν πάει στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές να διαβάσει το βιβλίο του νέου αμερικανού προέδρου «The art of the deal». Και εάν κρίνουμε από την επιτυχία του κ. Trump και την κατάληξη της διαπραγμάτευσιν Τσίπρα, είναι προφανές ότι ποτέ το βιβλίο αυτό δεν έφρασε στα χέρια του…
Η επίσκεψη Obama στην Ελλάδα ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο, τον απερχόμενο αμερικανό ηγέτη που θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο αλλά και στον αμερικανικό λαό από την Αθήνα. Όπως τα έφεραν μάλιστα οι συγκυρίες τελικά περισσότερο θέλει να απευθυνθεί στους ανθρώπους που ενώ τον πίστεψαν το 2008, το 2016 δεν ακολούθησαν την παρότρυνση του, την έκκληση του, να μην υποκύψουν στον λαϊκισμό, στον φόβο στην ανασφάλεια και να μην ψηφίσουν Trump. Δεν τον άκουσαν για λόγους που ακόμη ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει ..
Η χθεσινή επίσκεψη του Barack Obama στο Μέγαρο Μαξίμου είχε κάτι ακόμη...
Το αριστερό «ξέπλυμα» της Υπερδύναμης
«Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Αμερικανό Barack Obama, για την επίσκεψη του στην Ελλάδα. Και για το γεγονός ότι επέλεξε την Αθήνα, το τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, για έναν από τους τελευταίους σταθμούς, πριν κλείσει την οκτάχρονη θητεία του..... κατά τη διάρκεια τη οποίας άλλαξε η εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και στην δική μας χώρα, όπου, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συσσώρευσαν ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Θεωρώ ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δυο χωρών, η στιγμή που ο πρόεδρος Clinton, κατά την προηγούμενη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, το 1999, αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με την δικτατορία στην Ελλάδα».
Η επίσκεψη Obama στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό γεγονός για πολλούς λογούς που η παράθεση τους έχει εξαντληθεί…
Εάν όμως η κυβέρνηση περίμενε (έχοντας προεξοφλήσει μάλιστα) ότι ο Obama φθάνοντας στην Αθήνα θα έφερνε το αντικλείδι για τα προβλήματα της χώρας, για την ρύθμιση του χρέους, τότε είναι απλά μια αποτυχημένη επίσκεψη…
Για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες αποτελεί τιμή ότι ένας «ταλαντούχος» αμερικάνος πρόεδρος επέλεξε να επισκεφθεί την Ελλάδα στο κλείσιμο της οκτάχρονης πορείας του στο τιμόνι της πιο μεγάλης δύναμης του σύγχρονου κόσμου…