Του Σάκη Μουμτζή
Όσοι πίστεψαν πως ο φιλελεύθερος πολίτης που ψήφισε Νέα Δημοκρατία θα υποστείλει την σημαία της κριτικής του, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Ο φιλελεύθερος πολίτης μονίμως κρίνει. Η κριτική γι΄αυτόν είναι μια διαρκής διαδικασία. Επιδοκιμάζει, αποδοκιμάζει, προτείνει. Και το κυριότερο, σε αυτήν την δοκιμασία θέτει και τον ίδιο του τον εαυτό.
Η φιλελεύθερη σκέψη είναι μια αέναη κίνηση στον χώρο των ιδεών, καθώς αναθεωρεί, αναστοχάζεται, ανανεώνεται. Μόνον οι δογματικοί και οι νεκροί δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην μεγάλη εικόνα, έχει ικανοποιητική απόδοση. Θα έλεγα, αισθητά άνω του αναμενομένου.
Πράγματι, αυτοί οι εφτά μήνες της Νέας Δημοκρατίας είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Και δεν αναφέρομαι συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα ήταν ατόπημα και προσβολή προς την κυβέρνηση.
Όμως υπήρξαν και καθυστερήσεις και λάθη. Αυτή η στήλη, ασκεί και θα ασκεί κριτική με πολιτικούς όρους. Δεν γκρινιάζω, δεν μεμψιμοιρώ, καθώς η γκρίνια και η μεμψιμοιρία δεν έχουν σχέση με την πολιτική.
Αυτήν την εβδομάδα υπέπεσαν στην αντίληψη μου δύο αρνητικές θέσεις υπουργών και τις σχολιάζω.
Η κυρία Κεραμέως δήλωσε πως θα καθυστερήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Βάσει του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, προηγείται η αξιολόγηση μονάδων, η επιμόρφωση(;) των εκπαιδευτικών και έπεται η αξιολόγηση τους.
Γιατί λοιπόν έκανε αυτήν την δήλωση η κυρία υπουργός την στιγμή που ήταν γνωστή η ανωτέρω σειρά αξιολογήσεων; ποιους ήθελε να καθησυχάσει;
Είναι λογικό ο εκπαιδευτικός που σέβεται την δουλειά του και τον εαυτό του να μην φοβάται την αξιολόγηση. Ομως θα πρέπει το υπουργείο να θέσει δημοσίως τους κανόνες αυτής της αξιολόγησης.
Πώς θα γίνει, ποιοι θα την κάνουν, τι συνέπειες θα υπάρξουν για τους αρνητικά αξιολογηθέντες και πώς θα επιβραβευθούν αυτοί που αξιολογήθηκαν θετικά. Αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει από τώρα ο εκπαιδευτικός.
Επιπροσθέτως δεν κατάλαβα γιατί η επιμόρφωση προηγείται της αξιολόγησης. Το λογικό θα ήταν οι αρνητικώς αξιολογηθέντες στην συνέχεια να επιμορφωθούν. Έχω την εντύπωση, πως μέσω της διαδικασίας της επιμόρφωσης, το υπουργείο προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα για την αξιολόγηση.
Η υπουργός θα πρέπει να γνωρίζει πως οι μεγάλες τομές γίνονται με συγκρούσεις. Η επιδίωξη της συναίνεσης μετά βεβαιότητος οδηγεί σε εκπτώσεις ιδεών και θέσεων.
Εκτός αν πιστεύει η κυρία υπουργός πως οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ θα πετάξουν λευκή πετσέτα και θα τρέξουν ομοθυμαδόν να αξιολογηθούν.
Ας πάμε στον κ.Πιερρακάκη. Ο κ.Πιερρακάκης είναι νέος στην ηλικία, φρέσκο μυαλό και προέρχεται από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Μέχρις εδώ, όλα άψογα.
Όμως προχθές δήλωσε πως θα προσλάβει στα προβληματικά ΕΛΤΑ 520 υπαλλήλους. Ως γνωστόν η παραδοσιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις και γι΄αυτό κλείνουν καταστήματα τους σε όλη την Ελλάδα. Για να επιβιώσουν—και θα πρέπει να επιβιώσουν—οφείλουν να εκσυγχρονιστούν στο μοντέλο των υπηρεσιών που παρέχουν. Όλα αυτά αυτονόητα. Οι προσλήψεις τι χρειάζονται; Ο κ.Πιερρακάκης μόνον τις εξήγγειλε, δεν τις αιτιολόγησε.
Φαίνεται πως κάποιοι υπουργοί στέλνουν μηνύματα σε λάθος ακροατήριο
Το ακροατήριο σας δεν είναι οι συνδικαλιστές, αλλά οι φιλελεύθεροι πολίτες που ψήφισαν την Νέα Δημοκρατία. Αυτοί απαιτούν λιγότερο κράτος, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, λιγότερους φόρους.
Γι΄αυτό σας ψηφίσαμε και όσο αποκλίνετε από αυτές τις βασικές προγραμματικές αρχές, εμείς θα είμαστε εδώ για να ασκούμε πολιτική κριτική.