Μια ακόμη τοποθέτηση κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται να συμπληρώσει το παζλ που οδηγεί πλέον στον απόλυτο έλεγχο και τη δυνατότητα πλήρους «εργαλειοποίησης» της Ανεξάρτητης Αρχής από την κυβέρνηση.
Η επιλογή της νομικού Βασιλικής Σύλβιας Καμπαλούρη στη νευραλγική θέση της γενικής διευθύντριας της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η τρίτη κατά σειρά ενέργεια με την οποία άνθρωποι που έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιούνται στις θέσεις - κλειδιά της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο ο θορυβώδης διορισμός της δικαστικού Βασιλικής Θάνου, συμβούλου μέχρι πρότινος του πρωθυπουργού, στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, και ήδη από τον Μάρτιο του 2017 η τοποθέτηση στη θέση της αντιπροέδρου, της Άννας Νάκου, στενής συνεργάτιδας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά καθώς ήταν η νομική του σύμβουλός στο πολιτικό του γραφείο και εκ των βασικών εισηγητριών του «Νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η νέα γενική διευθύντρια Σύλβια Καμπαλούρη (4ετής θητεία) έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των κομματικών διορισμών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η ίδια έχει υπάρξει υποψήφια της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του τμήματος δημόσιας διοίκησης του κόμματος, ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα βρέθηκε αρχικά στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή (και εν συνεχεία ως αποσπασμένη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την καταστήσει εργαλείο άσκησης πολιτικής (ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης προανήγγειλε ήδη αναψηλάφηση συγκεκριμένων υποθέσεων), σήμερα έχει καταφέρει «τρία στα τρία» διορίζοντας δικούς της ανθρώπους στη θέση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και της Γενικής Διεύθυνσης.
Το γεγονός ότι η ποδηγέτηση των ανεξάρτητων αρχών έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να πιάνει πάτο στα θέματα διαφθοράς και να διασύρεται διεθνώς από διεθνείς οργανισμούς (έκθεση Διεθνούς Διαφάνειας) καμία σημασία δεν έχει για την κυβέρνηση μπροστά στο μεγάλο στόχο της να συνεχίσει να ελέγχει νευραλγικούς τομείς της πολιτικής και της οικονομίας. ακόμη και αν αύριο δεν έχει την εξουσία.
Β. Γεώργας