Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Barack Obama είχε πριν την έναρξη της ομιλίας του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό το θετικό μήνυμα που από την πρώτη στιγμή εξέπεμψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ καλωσόρισε εχθές μέσα από την επίσημη ανακοίνωσή της τον Αμερικανό πρόεδρο, εκφράζοντας την προσδοκία να είναι η επίσκεψη αυτή «χρήσιμη και παραγωγική για τα ελληνικά συμφέροντα» και σημειώνοντας πως για την ίδια «οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο πλαίσιο του δείπνου που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η συνολική αποτίμηση που γίνεται μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Barack Obama στην Αθήνα, επιβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση υπήρξε «πολύ σημαντική».
«Η λιτότητα παρατράβηξε»
Γαλάζια στελέχη διακρίνουν «αναμφισβήτητα θετικά σημεία» στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, μεταξύ άλλων κατά της λιτότητας. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο National Public Radio των ΗΠΑ υπογραμμίζει σήμερα πως «η λιτότητα παρατράβηξε», επιρρίπτοντας «σημαντικό μέρος της ευθύνης» και στους πιστωτές μας. Παράγοντες της ΝΔ σημειώνουν επίσης πως η ηγεσία του κόμματος εκπέμπει σταθερά αυτό το μήνυμα, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι από την πρώτη κιόλας επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ, την περασμένη άνοιξη, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο CNN International πως «η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις», διευκρινίζοντας πως «αυτή είναι η στρατηγική για να πάει η χώρα μπροστά και όχι η λιτότητα»..
Σε ότι αφορά την υπόθεση του χρέους, στελέχη της ΝΔ τονίζουν μετά και τις δηλώσεις Obama ότι σίγουρα χρειάζεται ρύθμιση, διευκρινίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα, καθώς απαιτούνται και μεταρρυθμιστικές πολιτικές που θα υπηρετούν την ανάπτυξη, τις οποίες στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν πως «ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί μάλιστα στην ανάγκη ελάφρυνσης χρέους και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στο Bloomberg, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αυτό «είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων». Είχε προβάλει μάλιστα τότε και την άποψη ότι «το ΔΝΤ έχει υποτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η χώρα μας «μπορεί να εκπλήξει ευχάριστα με μία κυβέρνηση που θα είναι δεσμευμένη στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων».
Στελέχη της ΝΔ υπογραμμίζουν επίσης σε σχέση με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ότι το ταξίδι Obama «έχει δύο στάδια, ένα στην Αθήνα και ένα στο Βερολίνο» και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να δούμε τι θα γίνει και στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα μεταβεί στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ως θετικό καταγράφουν στη ΝΔ και το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή και όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνουν «τη γεωπολιτική σημασία της χώρας», κάτι που επισήμανε και ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πάντως ότι «πρέπει να την υπηρετούμε και να ενισχύουμε με συγκεκριμένες πολιτικές».
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου περί «ομιλίας-παρακαταθήκη για έναν καλύτερο κόσμο». «Ένας ύμνος στη δημοκρατία από τη χώρα που την γέννησε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την ρητορική των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την επίσκεψη Obama δεν λείπουν πάντως και τα αιχμηρά σχόλια για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστική φράση πως «η ΝΔ δεν ανακάλυψε σήμερα την Αμερική».
«Όταν ο πρόεδρος Obama μίλησε για τον λαϊκισμό, εμένα του κακόπιστου, αυτομάτως το μυαλό μου πήγε στον κ. Τσίπρα και στην πολιτική του των τελευταίων ετών», σχολίασε εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
Διαβάστε ακόμα:
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μεταρρυθμίσεις και ξένες επενδύσεις ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση»