Την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για το εργασιακό νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, πετώντας το γάντι στην αντιπολίτευση και καλώντας τον Αλ. Τσίπρα και τη Φ. Γεννηματά να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως ανέφερε.
«Διαχωρίζουμε την απεργία από την παρανομία», όπως είπε για το εργασιακό, προσθέτοντας ότι με τις αλλαγές «σπάμε κάποια μαγαζάκια» στην Επιθεώρηση Εργασίας και αυτό προκαλεί αντιδράσεις, μίλησε για τις 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται, αλλά και για «μαύρες υπερωρίες στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου για την κατασκευή προπαγάνδας». «Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε κτίσει εσείς», είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα απαντώντας στην αήθη επίθεση που είχε εξαπολύσει ο τελευταίος εναντίον του.
Τόνισε ότι σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προβλήματα του σήμερα, ενώ απευθυνόμενος στην Φ.Γεννηματά που είχε μιλήσει νωρίτερα, είπε ότι ακούσαμε ένα κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού που περιέγραφε τα πάντα μαύρα στη χώρα και για το εργασιακό νομοσχέδιο.
«Μεταξύ πρωτότυπου και αντιγράφου οι πολίτες διαλέγουν το πρωτότυπο», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά.
«Εργαζόμενοι αναστατώνονται από απεργίες που πολλές φορές κρίνονται παράνομες τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών.
Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ρυθμίζει τις υπερωρίες με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.
«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».
«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».
«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης.
Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στο νέο νομοσχέδιο αντιπαρατίθενται οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις με τις δυνάμεις της συντήρησης. Συμπλήρωσε, δε, ότι το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό και σημείωσε ότι οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς.
Fake news ότι καταργείται το 8ωρο
Ο πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης;
Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».
«Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε κτίσει εσείς»
Απαντώντας στην αήθη επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας στην συνέντευξη του στο STAR, λέγοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε «σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε κτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός». Για να προσθέσει, ότι «το πρόβλημα είναι πως οι Έλληνες μου ανέθεσαν να διαχειριστώ την τύχη μιας χώρας που επί 5 χρόνια προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε, και αυτό είναι ούτως ή άλλως δύσκολο έργο».
Έκανε ειδική μνεία στην αυριανή επίσκεψη της επικεφαλής της ΕΕ Ουρσουλα Φον Ντερ Λαίνεν και στην συνάντηση που θα έχει μαζί της, λέγοντας ότι κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα αναμένεται να έχει εγκριθεί το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης, ενώ αναφερόμενος στην ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζοντας ότι «όσο επιμένετε να παρουσιάζετε μια άλλη χώρα, μια άλλη πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε».