Αναμφίβολα η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι το μείζον πολιτικό γεγονός του καλοκαιριού. Ήταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και διεκπεραίωνε με επιτυχία, κατά γενική ομολογία, πάσης φύσεως κυβερνητικές υποθέσεις. Χωρίς υπερβολή θα έλεγα πως ήταν από τα βασικά πρόσωπα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε το επιτελικό κράτος. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη του αμέσως με τα ίδια προσόντα και τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης ή να αλλάξει το μοντέλο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας.
Αυτά αφορούν τις ενδοκυβερνητικές διευθετήσεις και ούτως ή άλλως θα υπάρξουν εξελίξεις.
Το βασικό ζήτημα είναι να μην υπάρξουν σκιές όσον αφορά την προστασία των θεσμών και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Η παράλληλη παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, εμβάλλει τον στοιχειωδώς σκεπτόμενο πολίτη σε δεύτερες σκέψεις που να συνδέουν τις δύο παραιτήσεις. Σε τέτοια ζητήματα οι συμπτώσεις πολύ δύσκολα γίνονται πειστικές.
Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι η απόφαση που πήρε ο πρωθυπουργός να κάνει αποδεκτή την παραίτηση ενός τόσο στενού, απολύτως έμπιστου συνεργάτη του και με στενή συγγενική σχέση. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως στην πολιτική δε χωρούν συναισθηματισμοί. Η πολιτική είναι ένα σκληρό άθλημα στο οποίο διακρίνονται όσοι παίρνουν αποφάσεις εν ψυχρώ και με καθαρό μυαλό.
Θέλοντας και μη ο πολίτης κάνει μια σύγκριση. Πόσες παραιτήσεις κυβερνητικών παραγόντων συνέβησαν επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Σημαίνων υπουργός κατηγόρησε συνάδελφο του πως έλαβε 50.000.000 ευρώ και δεν άνοιξε ούτε μια μύτη. Ενώ ο κ. Σταύρος Κοντονής άφησε να εννοηθεί πως οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν φωτογραφικό αποτύπωμα. Για να μην αναφερθώ σε άλλες καραμπινάτες περιπτώσεις.
Σήμερα είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές—και νομίζω αυτό κάνει—πως η προστασία των θεσμών είναι πάνω απ΄όλα. Αυτό άλλωστε ταιριάζει και στο προφίλ του πρωθυπουργού. Το χρωστά σε έναν κόσμο που τον στήριξε και τον στηρίζει, όχι γιατί συγκριτικά είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του, αλλά για το πώς χειρίστηκε όλες αυτές τις καταστάσεις που έτυχαν στη διακυβέρνηση του.
Γνωρίζω τον αντίλογο. Ποιους αφορά η παραίτηση ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους ντάλα—καλοκαίρι; Μόνον τον μικρόκοσμο της πολιτικής και τον οχετό του Διαδικτύου. Αυτή είναι μια επιδερμική αντιμετώπιση. Οι ταυτόχρονες παραιτήσεις δύο τόσο στενών συνεργατών τού πρωθυπουργού ενδιαφέρουν όλους αυτούς τους πολίτες που συγκροτούν το λεγόμενο χώρο των μετριοπαθών πολιτών, οι οποίοι έχουν σε υψηλή κλίμακα των προτεραιοτήτων τους τη διαφάνεια και συνακόλουθα την προστασία των θεσμών.
Καθαρές εξηγήσεις, καθαρές κουβέντες.