Του Γιάννη Σιδέρη
Ο Αντρέας όδευε τη δεκαετία του ''70 προς την εξουσία χωρίς να επιδιώκει την στήριξη διεθνών συμμαχιών. Θεωρούσε τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ως τους Δούρειους ίππους του καπιταλισμού, ενώ ήταν επιφυλακτικός ακόμη και προς την Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας έγινε μέλος πολύ αργά, το 1992, επί προεδρίας Βίλυ Μπράντ. Η έλλειψη διεθνών αναφορών δεν τον εμπόδισε να κατακτήσει ορμητικά την εξουσία το 1981.
Ο Αλέξης τη μόνη συνάφεια που είχε με διεθνείς δυνάμεις, πέραν του καθεστώτος Μαδούρο, ήταν με την περιθωριοποιημένη και χλωμή σε πολιτική ακτινοβολία ευρωπαϊκή αριστερά και τους ανεχέγγυους Ποδέμος. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει Πρωθυπουργός της χώρας.
Έτσι η ζέση στην τωρινή του προσπάθεια να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία καταδεικνύει ότι έχει επίγνωση της ήττας. Δια της επιθετικής δε πλαγιοκοπήσεως του «έλθετε προς ημάς, όχι ημίν» προς το ΚΙΝΑΛ, επιδιώκει να εμπεδώσει την εικόνα της κυρίαρχης δύναμης στον χώρο της Κεντροαριστεράς που έλκει τις ασθενέστερες στην επιρροή του
Εξ ου και στο πρόσφατο συνέδριο του SPD όπου δεν προσεκλήθη η Φώφη, θέλησε να δώσει την εικόνα του προνομιακού συνομιλητή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και υποστήριξε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συναντηθούν «προκειμένου να σώσουμε το σπίτι μας, την Ευρώπη». Συμπλήρωσε - για να ακούει η Φώφη - ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία προ όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
(Έδειξε πάντως πόσο «προοδευτικός» είναι, επαναφέροντας τις ψεκασμένες θεωρίες του 2011, τότε που η κρίση γι αυτόν ήταν «παραμύθι με δράκο». Η χώρα, είπε «έφτασε στην χρεοκοπία εξαιτίας μιας μαζικής κλοπής πλούτου και αγαθών προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει τον πλούτο της έξω από τη χώρα». Ούτε σε συνέδριο της αριστεράς του 40 να μιλούσε. Και οι σύνεδροι του εκφυλισμένου SPD χειροκρότησαν την ψευδή ερμηνεία τη χρεοκοπίας).
Σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπροστά στις νέες προκλήσεις – ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων», όπου θα μιλήσουν για πρώτη φορά μαζί οι πρόεδροι της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων. Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν ότι η δυναμική συνεργασιών αυτών των δυνάμεων θα λειτουργήσει πιεστικά, έως εκβιαστικά, στο ΚΙΝΑΛ. Ικανοποιημένοι δε, υποστηρίζουν ότι η Φώφη έχει χάσει έδαφος στην σχέση της με τη με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
«Ε και»; Θα μπορούσε να απαντήσει η Γεννηματά. Δεν το απαντάει. Παλιότερα σε συνάντησή της με τον Αλέξη του είχε τονίσει με έμφαση «εγώ εκπροσωπώ την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα». Τώρα θα απαντήσει και η ίδια από ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς στις 7 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στη Λισαβόνα για το συνέδριο των σοσιαλιστών του PES. Συνεργάτες της αρκούνται να υπενθυμίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ είναι μέλος των ευρωπαίων σοσιαλιστών και όχι σε καθεστώς παρατηρητή όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Προτίθεται δε να αναδείξει τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει προοδευτικός και να συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Καμμένο.
Ε και; Θα μπορούσε να αναφωνήσει αυτή τη φορά κάποιος. Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες δεν ενδιαφέρονται καν για την ποιότητα και την αριστεροσύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους αρκεί που είναι κυβέρνηση για να δίνει κάποια πολιτική οντότητα στα απισχνασμένα ποσοστά τους.
Ωστόσο, όπως είπαμε από την αρχή του κειμένου, δεν είναι το… franchise ενός ιδεολογικού ρεύματος ή μιας διευρωπαϊκής κομματικής συμμαχίας, που θα φέρει ψήφους. Το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ δεν είναι το ευρωπαϊκό σκηνικό, η ανεκτικότητα που αυτό δείχνει στον Τσίπρα, και οι πιέσεις για συναίνεση στην συμφωνία των Πρεσπών, που δέχεται. Δεν τους πέφτει λόγος για το θέμα και καλό είναι η κ. Γεννηματά να τους κάνει να το καταλάβουν.
Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό, όπου το ΚΙΝΑΛ, δηλ το ΠΑΣΟΚ, πάσχει από μία βασική αντίφαση. Έχοντας τόσα χρόνια εμπειρία κυβερνησιμότητας παρουσιάζει σοβαρές και εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί μια παλαιοπασοκική γλώσσα, σα να απευθύνεται μόνο στους ψηφοφόρους κάποιας ηλικίας που έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα να τους επαναπατρίσει, ενώ νέες γενιές έχουν εισέλθει στη ζώνη του δικαιώματος ψήφου.
Οι παλιοί έχουν πείρα, μπορούν να εκπονήσουν προεκλογικά προγράμματα, αλλά είναι τα νέα πρόσωπα που θα έλξουν και θα δείξουν ότι το ΚΙΝΑΛ έχει ανανεωθεί. Αλλά τα νέα πρόσωπα πρέπει να έχουν και νέα γλώσσα. Ήταν εξαιρετικά αραχνιασμένη η άποψη που εξέφρασε ο νεαρός γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανόλης Χριστοδουλάκης, ότι δεν είναι περήφανος για την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Συν τοις άλλοις, εν αφελεία, υπηρέτησε το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ!
Και μεις νομίζαμε ότι συγκυβέρνησαν με τη ΝΔ για να σώσουν τη χώρα!
Αξιόπιστες προτάσεις διακυβέρνησης το ΚΙΝΑΛ, που τις μαθαίνουν μόνο οι επαγγελματίες της ενημέρωσης, μπορεί να συνθέτει. Στον πολιτικό λόγο που εκπέμπει και σε κάποια πρόσωπα που τον εκπέμπουν, υπάρχει κατά την ταπεινή μας γνώμη η χρεία ανανέωσης, μπας και αναδευτεί και η ακινησία στα ποσοστά του.