ΚΚΕ: Η απόφαση του Eurogroup είναι ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο

ΚΚΕ: Η απόφαση του Eurogroup είναι ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο

«Ήταν μια εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη. Είναι μια απόφαση η οποία, για μια ακόμη φορά, περιέχει σκληρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, την διατήρηση όλου του μνημονιακού οπλοστασίου, την εφαρμογή μέτρων που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων, την εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο με τις ιδιωτικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα κλπ, και κυρίως περιέχει μια πολύ ενισχυμένη εποπτεία με τρίμηνες αξιολογήσεις-εκθέσεις» ανέφερε, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σε συνέντευξή του στον τ/σ Σκάϊ.

Επισήμανε ότι «είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση του Eurogroup λέει ότι στην μεταμνημονιακή εποπτεία η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνει κίνητρα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. ''Αρα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υλοποιούνται εάν και εφόσον υλοποιούνται τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια».

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο. Σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ελάφρυνση του λαού από ένα χρέος το οποίο δεν δημιούργησε ο ίδιος, άρα δεν πρέπει να το πληρώσει κιόλας, ίσα-ίσα εμείς θεωρούμε ότι οδηγεί στην επιβάρυνση του λαού με παλιά και με νέα μέτρα τα οποία περιέχονται στη συγκεκριμένη απόφαση» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «Για εμάς καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ακύρωση των μνημονιακών νόμων και αναπλήρωση των απωλειών που είχε ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός είναι ο αγώνας που πρέπει να γίνει σήμερα, εστίες αντίστασης παντού και όχι φυσικά αυτά που λέει η κυβέρνηση, το εξοργιστικό που είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι πρέπει να αισθανόμαστε και υπερήφανοι που η ΕΕ και το ΔΝΤ, τα κοράκια δηλαδή, έδωσαν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ότι εφάρμοσε κανονικά το πρόγραμμα. Εγώ δεν αισθάνομαι υπερήφανος και δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος και ο ελληνικός λαός».

Κληθείς να σχολιάσει την «στενοχώρια» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τον αλυτρωτισμό, αλλά και την επισήμανση του ΚΚΕ για «διαστρέβλωση του Μαρξ και του Λένιν από τον πρωθυπουργό», είπε καταρχήν ότι «η διαστρέβλωση φθάνει ως εκεί».

Ο κ. Γκιόκας κατέστησε σαφές ότι από το 1992 το ΚΚΕ διατηρεί την αναλλοίωτη θέση ότι «οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας ανασφάλειας και ότι είναι αυτές οι δυνάμεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια υποδαύλισαν εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, αξιοποίησαν υπαρκτά και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα στην περιοχή, άρα το βασικό είναι ότι πρέπει να μπει φρένο σε αυτούς τους σχεδιασμούς, μέρος των οποίων είναι και η συγκεκριμένη συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι στόχος της συμφωνίας και πρόθεση αυτών που την συνέταξαν ήταν η γειτονική χώρα να μπει άμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να διευρυνθούν αυτοί οι οργανισμοί με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πράγμα το οποίο το ΚΚΕ θεωρεί ως πολύ επικίνδυνο για όλους τους λαούς κα το οποίο πρέπει να εμποδιστεί.

«Φυσικά, είναι πολύ επικίνδυνο, σε αυτό το πλαίσιο, το ότι στη συμφωνία περιέχονται σπέρματα αλυτρωτισμού όπως είναι η αναγνώριση "μακεδονικής ταυτότητας" και "μακεδονικής γλώσσας"» είπε ο κ. Γκιόκας υπενθυμίζοντας ότι από το 1992 το ΚΚΕ υπογράμμιζε, σε αντίθεση με όλους συμπεριλαμβανομένου και του Συνασπισμού, ότι το βασικό δεν ήταν το όνομα, αλλά «να ακυρωθεί όλη αυτή η ανιστόρητη θέση περί "μακεδονικού" έθνους, ταυτότητας και γλώσσας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ