Η «κρατική αεροπειρατεία» του Λουκασένκο και η σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Μόνο το ΚΚΕ ανακάλυψε τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του επικεφαλής (εκλεγμένου με ποσοστά Τσαουσέσκου επί 27 συναπτά έτη) της Λευκορωσίας ως «απαράδεκτη» και καταγγέλλοντας όλους τους υπόλοιπους. Η ανακοίνωση του Περισσού σαφής…
«Το σχέδιο των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρεμβαίνουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας δεν μπορεί να κρυφτεί απ' την απαράδεκτη ενέργεια της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ. Πάει πολύ αυτές οι δυνάμεις να παριστάνουν τους "ευαίσθητους" για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, στο όνομα της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", προβλέπει τέτοιες πρακτικές, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ τώρα για τα δικά τους συμφέροντα ακολουθούν την υποκριτική τακτική "δύο μέτρα και δύο σταθμά"».
Το ΚΚΕ βλέπει «σχέδια επέμβασης» στη χώρα και καταγγέλλει τον Ιμπεριαλισμό βάζοντας στο στόχαστρο και την Ελληνική Κυβέρνηση για την οποία υποστηρίζει πως όχι απλά συμμετέχει αλλά πρωτοστατεί σε αυτό το σχέδιο «υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα»
Και ναι μεν ο Αλεξάντερ Λουκασένκο παραμένει θιασώτης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης έχοντας διατηρήσει ακόμη και το παλαιό όνομα της KGB για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, όμως η ενέργειά του να κατεβάσει με απειλές ένα αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας προκειμένου να συλλάβει τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς ήταν αδύνατο να περάσει χωρίς αντίδραση. Ειδικά των Ελληνικών αρχών που σίγουρα το μόνο που δε σκέφτηκαν γι α να χαρακτηρίσουν αυτή την καθεστωτική ενέργεια ήταν η λέξη «απαράδεκτη».
Όμως το ΚΚΕ συνεχίζει και κάνει αναφορές για σχέδια πραξικοπήματος με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων που όπως αναφέρει αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και «έφταναν μέχρι και τη δολοφονία του εκλεγμένου προέδρου, θυμίζοντας επεμβάσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής».
Και καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού «μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του είναι ο ίδιος ο λαός της Λευκορωσίας, χωρίς ξένες επεμβάσεις, που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες»
Το ερώτημα είναι βέβαια αν και κατά πόσο αυτό ο λαός έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη θέση του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις αλλά αυτό ίσως δεν είναι της… παρούσης.