Ενώπιον των 27 Ευρωπαίων ηγετών θα βρεθεί, εφόσον δεν αλλάξει τακτική, η Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα είναι αποφασισμένη όχι μόνο να θέσει την τουρκική προκλητικότητα στο προσεχές τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου, αλλά να ζητήσει από την ΕΕ να συμπεριλάβει αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Πρόκειται για μία κλιμάκωση της ελληνικής αντίδρασης στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου και έχει ως πυρήνα την αντιμετώπιση της γειτονικής χώρας με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει επισημάνει σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η διαχείριση των ανιστόρητων τοποθετήσεων της Τουρκίας θα χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ουσία, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να μπαίνει σε πλειοδοσία εντυπώσεων.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να «στήσει» ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι αντίστοιχο του 2020 αλλά θα επενδύσει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής.
Μια ρητορική η οποία αποδομείται σημείο προς σημείο από την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στη διεθνοποίηση της τουρκικής στάσης, κάτι που φάνηκε και από το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σόλτς, με το Μέγαρο Μαξίμου να συνδέει ευθέως τις επερχόμενες εκλογές στην Άγκυρα με την επικίνδυνη ρητορική του Τ. Ερντογάν.
Η Αθήνα αποδίδει την έξαρση προκλητικότητας του Τ. Ερντογάν στην επιτυχία του ταξιδιού του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αλλά και στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο, όπου δεν ονομάτισε καν την Τουρκία.