Κόκκινη κάρτα έδειξαν οι θεσμοί στο κυβερνητικό επιτελείο ζητώντας την επαναπροκήρυξη 22 από τις συνολικά 69 θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων των υπουργείων μετά και τα στοιχεία που επισημαίνονται στην Εκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 20/6.
Στην έκθεση της Κομισιόν, η διαδικασία ανάδειξης των νέων γενικών γραμματέων χαρακτηρίζεται «προβληματική», καθώς δεν υπήρχε ομοιογένεια σε όλες τις προκηρύξεις ως προς τα προσόντα των υποψηφίων, όπως έδειξε πραγματογνωμοσύνη που ζήτησαν οι θεσμοί.
Τα κριτήρια για τις συγκεκριμένες θέσεις πρέπει να είναι αντικειμενικά και να περιλαμβάνουν στοιχεία όπως τα πτυχία, η γνώση ξένων γλωσσών, η προϋπηρεσία, η γνώση μάνατζμεντ.
Ωστόσο, οι 22 από τις 69 προκηρύξεις βρέθηκαν «προβληματικές», «φωτογραφικές» και θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν μέσα στον Ιούλιο του 2018 και οι τοποθετήσεις όλων των γενικών γραμματέων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Από την πλευρά του, για «χαστούκι» από τους θεσμούς στο θέμα των προκηρύξεων των γραμματέων στα υπουργεία έκανε λόγο ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επιτακτική χαρακτηρίζει, πλέον, την ακύρωση όλης της διαδικασίας, η οποία «ούτως ή άλλως έχει ήδη απαξιωθεί τόσο από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και από την ίδια την κοινωνία».
Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Γεωργαντά:
«Η Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση (Compliance Report) κατέδειξε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την αδιαφάνεια και την προσπάθεια χειραγώγησης η οποία επιχειρήθηκε από την πλευρά της Κυβέρνησης σε σχέση με τις προκηρύξεις για τους Διοικητικούς και Τομεακούς Γραμματείς των Υπουργείων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης δεν υπήρξε ένα “ελάχιστο επίπεδο κριτηρίων επιλεξιμότητας” και δεν εξασφαλίστηκε ότι όλοι οι διορισμοί θα γίνονται “με ομοιόμορφο και αντικειμενικό τρόπο”.
Η Έκθεση απαιτεί την επανέκδοση μίας στις τρεις προκηρύξεις (για 22 από τις 69 θέσεις), ενώ ζητά τη δημιουργία ενός αντικειμενικού πλαισίου βαθμολόγησης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις προκηρύξεις.
Βέβαια σ' όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το απαράδεκτο γεγονός ότι τα στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων έχουν σταλεί σε υπουργικά γραφεία πριν από οποιαδήποτε αξιολόγηση, για εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων.
Επιβεβαιώνονται έτσι οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας που εδώ και μήνες αναφέρθηκε στις φωτογραφικές αυτές προκηρύξεις. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την ακύρωση όλης της διαδικασίας, η οποία ούτως ή άλλως έχει ήδη απαξιωθεί τόσο από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και από την ίδια την κοινωνία».