Κων. Κυρανάκης: Το GOVSATCOM σε ελληνικό έδαφος αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα
Eurokinissi
Eurokinissi

Κων. Κυρανάκης: Το GOVSATCOM σε ελληνικό έδαφος αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα

Στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας μέχρι και το 2051 μέσω του GOVSATCOM Hub αλλά και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό ψηφιακό κόμβο με την κατασκευή των AI Factories, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κων. Κυρανάκης,  ενώ μίλησε και για τη γενιά του Brain Drain που θα απασχοληθεί στις εταιρείες του Space Technology, οι οποίες θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα επιλέχθηκε ως μια από τις δύο έδρες του προγράμματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ και αυτό αποτελεί «εθνική επιτυχία» τονίζει.

«To GOVSATCOM είναι η προσπάθεια της ΕΕ να έχει πλήρη αυτονομία στις ασφαλείς τηλεπικοινωνίες. Σε ένα κόσμο τόσο μεγάλης ρευστότητας και αβεβαιότητας και με δεδομένη της σημαντικής μείωσης κόστους για την εκτόξευση ενός δορυφόρου από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, οι τηλεπικοινωνίες είναι σε κάποιον βαθμό διάτρητες. 'Αρα λοιπόν, η Ευρώπη χρειάζεται αυτονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτονομία στις ασφαλείς τηλεπικοινωνίες, ώστε οι κρίσιμοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές -στρατός, αστυνομία, λιμενικό- να μπορούν να κρυπτογραφούνται και να μην έχουν καμμία απολύτως παρεμβολή. Η Ελλάδα κέρδισε διαγωνιστικά την ψήφο εμπιστοσύνης της Κομισιόν, αναδεικνύοντας τη χώρα μας ως κομβικό σημείο για τις ασφαλείς δορυφορικές τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. Θα έχουμε ένα στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία. Αυτό αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα μας γεωπολιτικά, μέχρι και το 2051 που θα είναι ενεργή αυτή η σύμβαση. Παράλληλα, είναι μια αναγνώριση της τεχνολογικής και στρατιωτικής επάρκειας που έχει η Ελλάδα, διότι είναι ένα έργο από κοινού με το Εθνικής Αμύνης τρέξαμε αθόρυβα όλους αυτούς τους μήνες. Η πρότασή μας εγκρίθηκε, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία και έτσι λοιπόν μέχρι το 2051, οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θέλει να κάνει ένα αίτημα για φάσμα σε επίπεδο ασφαλώς τηλεπικοινωνιών με αυτό το σύστημα, θα περνάει από την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Κυρανάκης.

Σχετικά με τα πρόγραμμα δορυφορικών συστημάτων που «τρέχει» η Ελλάδα είπε ότι «η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά 13 ελληνικής κυριότητας δορυφόρους», τονίζοντας πως στα έργα αυτά, «οι ξένες εταιρίες που θα συνεργαστούν μαζί μας και θα εγκατασταθούν υποχρεωτικά στην Ελλάδα, έχουν ήδη προσλάβει έναν ικανό αριθμό προσωπικού, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι της γενιάς του Brain Drain. Είναι παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό και επιστρέφουν με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για να εργαστούν σε αυτές τις εταιρείες του Space Technology. Πλέον θα έχουν έδρα την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί σπουδαία επιτυχία. Και η ψηφιοποίηση και το space technology και η στρατηγική μας με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο και το εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ως πολύ βασικό συνεπακόλουθο την επιστροφή νέων που ζούσαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό».

Ο κ. Κυρανάκης είπε ότι το Brain Drain αποτελούσε και «ένα από τα στοιχήματα, τα χρόνια της κρίσης. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και που συμβάλουμε σε αυτό αλλά και που το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ένας φορέας που ανήκει στο Υπουργείο μας, συγκεκριμένα με αριθμούς και στοιχεία καταγράφει την επιστροφή των νέων του εξωτερικού στην Ελλάδα και τις μισθολογικές τους απολαβές και τις προοπτικές που βλέπουν στη χώρα μας. 'Αρα όλο αυτό είναι σημαντικό να το αξιολογούμε και να το μετράμε με πραγματικά στοιχεία και όχι να το έχουμε ως μια φήμη ή μια θεωρία στο μυαλό μας».

Σχετικά με το «εργοστάσιο» τεχνητής νοημοσύνης που θα γίνει στο Λαύριο, με τη χώρα μας να είναι μια από τις επτά που εγκρίθηκαν για την κατασκευή του, είπε ότι «η ομάδα του κ. Παπαστεργίου, η οποία δούλεψε μεθοδικά και αθόρυβα τους προηγούμενους μήνες, κατάφερε σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη υπό τον πρωθυπουργό και τον κ. Δασκαλάκη, τον καθηγητή του MIT, να φτιάξουμε μια πρόταση η οποία βαθμολογήθηκε πάρα πολύ υψηλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι` αυτό είμαστε μια από τις επτά χώρες, που εγκριθήκαμε για ΑΙ factories. Αυτό σημαίνει ότι σε όποιες χώρες έχουν υπερυπολογιστές, όσες χώρες δουλεύουν σαν Data Center και μπορεί να έχουν υπολογιστική ισχύ εκατοντάδες φορές ανώτερη από έναν συμβατικό υπολογιστή, επιτρέπει να μπορέσουν να δοκιμαστούν και να εκπαιδευτούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, μια ομάδα νέων, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, θέλει να φτιάξει ένα μοντέλο πρόβλεψης μετεωρολογικών δεδομένων ώστε να δει πώς πιθανότατα θα εξελιχθεί μια πυρκαγιά σε μια αντιπυρική περίοδο, κάτι το οποίο απαιτεί βαριά υπολογιστική ισχύ διότι λαμβάνει υπόψη πολλά και διαφορετικά δεδομένα, στην περίπτωση αυτή ένας απλός υπολογιστής θα χρειαζόταν εβδομάδες. Την ίδια στιγμή ένας υπερυπολογιστής μπορεί να το κάνει σε δευτερόλεπτα. 'Αρα λοιπόν, το να έχει η Πολιτική Προστασία στα χέρια της ένα ακριβές μοντέλο πρόβλεψης για κάτι τόσο σημαντικό που είναι εθνικού χαρακτήρα, να μην καίγονται τα δάση μας και τα σπίτια μας με δεδομένη την κλιματική κρίση, αυτό θα μπορέσει να γίνει πράξη μέσα από το Δαίδαλο. Και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα. Μέχρι τώρα, μόνο εταιρείες από το εξωτερικό θα μπορούσαν να το κάνουν. Τώρα μπορούν να το κάνουν και ερευνητικά σχήματα, πανεπιστήμια και start ups με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο».