Κόντρα στα προγνωστικά
Eurokinissi
Eurokinissi

Κόντρα στα προγνωστικά

«Πάνω» του παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα της ισότητας στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που έχει αναδειχθεί σε μείζον το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας έντονες συζητήσεις, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Με το δεδομένο των δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν τις ενστάσεις και τη διστακτικότητα της κοινής γνώμης, αλλά και την επιφυλακτικότητα στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ανοίξει ο ίδιος τα χαρτιά του και να επικοινωνήσει το περιεχόμενο της ρύθμισης, που θα έρθει στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει σαφές ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αφορά στην αναγνώριση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία -με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών, που έως σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά- αλλά θα επισημάνει ότι δεν θα αναγνωριστεί το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσω παρένθετης μητέρας.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, δηλαδή, σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που έχει σήμερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα, που δεν είναι βιολογικός γονιός, ενώ θα μπορεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να υιοθετήσει παιδί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται στη χώρα από το 1946 σε μόνους άνδρες.

Βασικό σκεπτικό της απόφασης, ότι είναι προτιμότερη η υιοθεσία παιδιών, υπό τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου, από την παραμονή των παιδιών αυτών σε ιδρύματα. Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης είναι διαφορετική από του ΣΥΡΙΖΑ -όπως προκύπτει και από το σχέδιο νόμου, που κατέθεσε στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση και προβλέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στα ομόφυλα ζευγάρια- και θα ευθυγραμμίζεται με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξηγηθεί στο μέγιστο βαθμό το θέμα, στη διάσταση των παιδιών και κυρίως όσων ζευγαριών έχουν σήμερα παιδιά, τα οποία ουσιαστικά μένουν «μετέωρα» με τις υπάρχουσες προβλέψεις, πέρα της αποκατάστασης και σεβασμού των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, που αποτελεί την αφετηρία της ρύθμισης. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι αν γίνει σαφές το σκεπτικό της πρωτοβουλίας που προωθείται τότε θα αμβλυνθούν και οι ενστάσεις της κοινής γνώμης, που επικεντρώνονται, κυρίως, στο θέμα της τεκνοθεσίας.

Στη συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να αναλάβουν ενεργό ρόλο το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις ρυθμίσεις και να επεξηγήσουν τις αλλαγές, ώστε να γίνουν απολύτως κατανοητές στους πολίτες, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα κληθούν να ψηφίσουν με τήρηση κομματικής πειθαρχίας ή κατά συνείδηση. Θεωρείται μάλλον αυτονόητη, πάντως, η επιταγή το νομοσχέδιο να στηριχθεί από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.

Παρότι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έκανε λόγο για ρύθμιση του θέματος έως το τέλος της τετραετίας και οι εσωτερικές αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών δημιουργούσαν ένα δύσκολο στη διαχείρισή του, τοπίο για το Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται ότι είναι σαφής, η νομοθετική ρύθμιση να έρθει στη Βουλή ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές, καθώς κρίθηκε ότι το θέμα, που όπως προκύπτει δε μεταβάλει τη στάση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, ακόμη και όσων διαφωνούν, θα είχε μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο αν παρέμενε στην επικαιρότητα, χωρίς να επιλύεται.

Μία τέτοια κίνηση ευθυγραμμίζεται και με τα όσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται, δηλαδή, να κινηθεί στον τομέα του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων με γνώμονα ούτε το πολιτικό κόστος, ούτε το μικροκομματικό συμφέρον. Σε αυτή την περίπτωση και τα δύο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Οι προβλέψεις στελεχών και αναλυτών ότι το θέμα δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα, αλλά, κυρίως, της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για υπαναχώρηση Μητσοτάκη, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο ανασχηματισμός προαναγγελλόταν από το καλοκαίρι, βάζοντας «στο κάδρο» υπουργεία, που εμπλέκονταν στη διαχείριση των μεγάλων πυρκαγιών και πλημμυρών κι έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα, αξιολογώντας άλλα χαρτοφυλάκια ως απαραίτητο να αλλάξουν χέρια.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παραπέμπονταν πάντα στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 και επελέγη να δοθεί το «πράσινο φως» με τον έμμεσο τρόπο των ευρωπαϊκών επιταγών. Άπαντες μιλούσαν στην προηγούμενη τετραετία για δεύτερη και πιο συμφέρουσα για την κυβέρνηση, αλλαγή του εκλογικού νόμου, που δεν έγινε ποτέ.

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών ακολουθούσαν την κυβέρνηση από το 2020, μετά το τέλος της πανδημίας, σε χρόνο ευνοϊκό για την επανεκλογή της, για να στηθούν τελικά οι κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Οι κινήσεις αυτές και στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης έδωσαν ένα από τα βασικά επιχειρήματα, που κατά την προεκλογική περίοδο έθετε στις ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό της αξιοπιστίας λόγων και έργων και της «θεσμικότητας» των πολιτικών αποφάσεων, απέναντι στον αιφνιδιασμό των πολιτών.