Δεν έχει τέλος το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα. Με την ακρίβεια να έχει ρίξει βαριά τη σκιά της πάνω από την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να στρέφει τα βέλη του προς τη χώρα μας, θέλοντας να κάνει εξαγωγή της κρίσης που ταλαιπωρεί την Τουρκία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν να τους εκπλήσσει αυτό το καινούργιο μπαράζ προκλήσεων. Μετά το πρόσφατο "αμόκ" του Τούρκου υπουργού Άμυνας που αφορούσε στα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει συνέχεια παραχαράσσοντας ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες, την Ιστορία και τη γεωγραφία, με πιο πρόσφατο εκφραστή αυτής της τακτικής τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο, που επιχείρησε να δημιουργήσει τη δική του «αλήθεια», παρεμβαίνοντας σε δημόσια συζήτηση, η οποία είχε κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Δένδια.
Ο Τούρκος πρέσβης στο Όσλο επανέλαβε την τουρκική επιχειρηματολογία για τα νησιά, κατηγορώντας την Ελλάδα για δική της ευθύνη στην έκδοση του casus belli, όταν εκείνη αποφάσισε να διεκδικήσει την οριοθέτηση των ΑΟΖ και την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της. Μάλιστα όπως είπε «το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας», κάνοντας αναφορά στο θέμα της αποκρατικοποίησης των νησιών.
Απαντώντας με χαρακτηριστική ψυχραιμία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία και χάρτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli, λέγοντας πως η γείτονα χώρα έχει παραμένει στον 19ο αιώνα, με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν και πως τυχόν αλλαγή στάσης της Τουρκίας, θα είναι υπέρ της ελληνικής κοινωνίας.
«Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα» απαντά η Αθήνα στις τουρκικές κινήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπά διεθνή προσοχή.
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Με φόντο την αυξανόμενη ένταση που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο κ. Ερντογάν, ενδιαφέρον θα έχει το τετ α τετ του κ.Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, με τον οποίο θα επιβεβαιωθεί το εξαιρετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα είναι το δίπτυχο της τακτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην Άγκυρα, επιμένοντας στη διεθνοποίηση του ζητήματος.
Η Αθήνα πάντως συμμετέχει στα ευρωπαϊκά φόρα με τις καλύτερες προοπτικές εδώ και πολλών ετών.
Διαθέτει άριστη σχέση με την Αίγυπτο, μια χώρα απολύτως κρίσιμη για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και απολύτως κομβική για την ενεργειακή διπλωματία, την οποία αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ σε πολλά επίπεδα. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τη Σαουδική Αραβία.
Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, κάτι το οποίο αποτελούσε ζητούμενο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1977, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για πρώτη φορά, έθεσε το ζήτημα αυτό. Ταυτόχρονα έχει συμφωνήσει επί της αρχής, στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι προφανές ότι η Αθήνα μπορεί την περίοδο αυτή να "παίξει τα χαρτιά" της πιο αποτελεσματικά από ποτέ, κάτι που στο Μαξίμου επιθυμούν να το εκμεταλλευθούν.