«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μιλώντας σε δημοσιογράφους εισερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτήν την συνεδρίαση. Είναι η πρώτη μου ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας», δήλωσε.
«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό», τόνισε και πρόσθεσε πως «η νίκη μας είναι επίσης μια νίκη γι τη δημοκρατία στη Ευρώπη γιατί καταφέραμε να εξαλείψαμε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή από το Κοινοβούλιο».
Όπως ανέφερε προσερχόμενος, «Μπροστά μας έχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχουμε εσωτερικές αλλά και εξωτερικές προκλήσεις, ωστόσο η προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να καταφέρουμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο που κράτησε τη χώρα πίσω πάνω από μια δεκαετία».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ήρθε στην βελγική πρωτεύουσα έτοιμος να θέσει δύο βασικά ζητήματα στους ευρωπαίους ομολόγους του. Από την μία πως θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και από την άλλη πως θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας τόσο για την παραβατικότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και για τις επιχειρήσεις στη Συρία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει χωρίς την μοιρασιά στην αντιμετώπιση των ροών. Μία θέση που μπορεί για τους περισσότερους να φαντάζει αυτονόητη, όμως η εικόνα που καταγράφεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ένωσης είναι απολύτως διαφορετική.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στο πλάι της Κυπριακής δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιμένοντας στην ανάγκη κλιμάκωσης των κυρώσεων στο πλαίσιο του αιτήματος της Λευκωσίας. Στο σημείο αυτό κρύβεται μία παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Από την μία θα απευθύνει αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα για τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ και από την άλλη θα επιμείνει στην αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Αγκυρα για το προσφυγικό.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να δοθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου είναι ότι η Ελλάδα ανακτά και πάλι την θέση της ΕΕ, έχοντας στα ηνία της έναν πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή. «Δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες».
«Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές προκλήσεις. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή. Είμαστε εδώ να επαναβεβαίωσουμε τη δέσμευσή μας για σταθερότητα στην περιοχή και θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Τέλος, σχετικά με το Brexit ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι καλό νέο το ότι επετεύχθη συμφωνία και πως το επόμενο βήμα είναι να γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Πριν από λίγο ο κ.Μητσοτάκης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιοζεφ Ντόλ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βάρντακαρ, ενώ χθες βράδυ παρακάθισε σε δείπνο με τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Στη συνάντηση που έγινε κατόπιν πρόσκλησης του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυριάρχησαν το μεταναστευτικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.
Πέραν των συγχαρητηρίων για την εκλογή του και την εικόνα της Ελλάδας τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες του ΕΛΚ τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τις εξελίξεις για το Brexit και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού.
Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.