«Άθλο» χαρακτηρίζει το διπλασιασμό των δομών ΜΕΘ και ΜΑΦ, «υπό τις έκτακτες και πιεστικές συνθήκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την προσωπική του δέσμευση ότι «κάθε ιδιωτική προσφορά να βρίσκει τη θέση που της αξίζει: να έχει από την Πολιτεία τα κίνητρα για να εκπονηθεί και από τη Δημόσια Διοίκηση τις συνθήκες για να υλοποιηθεί», με αφορμή τη νέα δωρεά 15 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αναλυτικότερα, σε δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 σύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Συγκεκριμένα, 155 κλίνες θα δημιουργηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες 19 θα υπάγονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, μιλώντας την ειδική εκδήλωση στο νοσοκομείο "Σωτηρία" του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την covid-19, να προαναγγείλει πως σύντομα «η προεδρία της κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών».
Όπως θα σημειώσει ο πρωθυπουργός, θα παρακολουθείται βήμα -βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου και έτσι, και ο κάθε χορηγός θα είναι σίγουρος για την πορεία της προσφοράς του, αλλά και το κράτος θα ελέγχει αν καλύπτονται με σωστό τρόπο τα κενά που υπάρχουν. «Στόχος θα είναι βεβαίως η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των διαδικασιών», θα υπογραμμίσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλωσορίσει την προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ειδικά για την covid-19 που «θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές των νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ αλλά και δύο κεντρικές μονάδες μοριακού ελέγχου με τα αντιδραστήριά τους που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα», προϋπολογισμού 13 εκατ ευρώ, ενώ σημείωσε πως το δημόσιο σύστημα «φανέρωσε τις τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνάμεις του».
Ο κ. Μητσοτάκης θα σημειώσει πως, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, αρκετές ΜΕΘ και ΜΑΦ επιστρέφουν στην αρχική τους αποστολή. Όπως θα τονίσει, «πρακτικά, τον Ιανουάριο διαθέταμε 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες. Σήμερα, πετύχαμε να έχουμε 7 ανά 100.000 κατοίκους. Και με τις νέες δωρεές, θα φτάσουμε τις 12 μέχρι το τέλος του 2020».
Να σημειωθεί ότι η δωρεά καλύπτει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με σύγχρονες υποδομές συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το Δημόσιο θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει τις νέες δομές, αξιοποιώντας κρατικούς πόρους και ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και η πλειονότητά τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος έξι μηνών.
Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.
Τα νησιά που θα ενισχυθούν είναι: