Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιβάλουμε καθολικό lockdown στους ανεμβολίαστους

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιβάλουμε καθολικό lockdown στους ανεμβολίαστους

«Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξή του που παραχώρησε νωρίτερα το πρωί στην εκπομπή «Good Morning Britain» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, χαρακτηρίζοντας αποτελεσματική τη στρατηγική που ακολουθείται μέχρι σήμερα και αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού τις τελευταίες δυο εβδομάδες. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. «Έτσι, σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος χρειάζεται αρνητικό τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική», συμπλήρωσε και ενθάρρυνε με ζέση τους Βρετανούς πολίτες να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2022.

Υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της επιδημίας. Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: «βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν».

Υποχρέωση η διαφύλαξη των συνόρων

 

«Στο Μεταναστευτικό έχουμε μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου, ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε «έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορα μας». Κάλεσε, δε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος από την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016. «Καλούμε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας με την ΕΕ, μπορεί να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης».

Ο Κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε, δε, πως «αν δεν στείλεις ξεκάθαρο μήνυμα πως προστατεύεις τα σύνορά σου περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν με παράνομο τρόπο την Ελλάδα» και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τη ζώνη Σένγκεν, η οποία είναι μια ζώνη ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και θα έλεγα ότι το κάνουμε αποτελεσματικά, δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια».

«Αναχρονιστική» η προσέγγιση του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα

 

Ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, πως κατά τη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον αργότερα σήμερα θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Θα θέσω το ζήτημα στον βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική.

Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση», τόνισε και υπενθύμισε ότι το θέμα παραμένει επίκαιρο «επειδή κλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν».