«Να προχωρήσουμε μαζί για να φτάσουμε “Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη”» σημειώνει σε άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογραμμίζει την ανάγκη για «κοινή αμυντική ασπίδα που θα προστατεύει τα κράτη-µέλη» και για «αποτελεσματικότερη στάση στο Μεταναστευτικό».
«Η αντιπολίτευση που χθες ζητούσε μέχρι και περικοπή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, σήμερα την απειλεί µε πισωγύρισμα µε όπλο τη δημαγωγία», σημειώνει μεταξύ άλλων στην «Απογευματινή».
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «η κρίσιμη κάλπη της 9ης Ιουνίου θα δώσει απαντήσεις σε δύο σαφή διακυβεύματα: Το πρώτο είναι πόσο δυνατή θα ακούγεται η εθνική φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο και στα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Το δεύτερο είναι αν θα διατηρηθούν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισµοί ως απαραίτητη συνθήκη για να παραμείνει η χώρα σε τροχιά προόδου».
Ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού στην «Απογευματινή»
H κρίσιµη κάλπη της 9ης Ιουνίου θα δώσει απαντήσεις σε δύο σαφή διακυβεύµατα: Το πρώτο είναι πόσο δυνατή θα ακούγεται η εθνική φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο και στα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Το δεύτερο είναι αν θα διατηρηθούν οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισµοί ως απαραίτητη συνθήκη για να παραµείνει η χώρα σε τροχιά προόδου. Για να συνεχίσουµε, έτσι, τις µεγάλες µεταρρυθµίσεις, εντείνοντας τη µάχη µε τις διαχρονικές παθογένειες που µας κρατούν πίσω. Σε αµφότερες τις προκλήσεις η Νέα ∆ηµοκρατία έχει τοποθετηθεί δυνα µικά. Άλλωστε, είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την κράτησε εκεί όταν κινδύνευσε. Μετατρέποντας πάντα τον ευρωπαϊκό προσανατολισµό της σε πολιτικές που προωθούν το εθνικό συµφέρον. Οδηγώντας, µάλιστα, σε χειροπιαστά αποτελέσµατα. Όχι µόνο πρωταγωνιστώντας, τώρα, στην ανά πτυξη και στην πτώση της ανεργίας. Αλλά και έχοντας, ήδη, δηµιουργήσει µία σειρά από θετικά κεκτηµένα. Θυµίζω πως ήταν αυτή η κυβέρνηση που καθιέρωσε τον Έβρο ως ανατολικό σύνορο ολόκληρης της ηπείρου.
Πρωτοστάτησε, στη συνέχεια, για το «Πράσινο Διαβατήριο» στην πανδημία. Εισηγήθηκε το πλαφόν στις τιµές φυσικού αερίου, όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση. Και, βέβαια, εξασφάλισε για την Ελλάδα τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Κεφάλαια τα οποία στηρίζουν μεγάλα έργα υποδομών και καθοριστικές αλλαγές στην Υγεία, στην Παιδεία και την ψηφιοποίηση του Κράτους. Στην ίδια κατεύθυνση θα εξακολουθήσει να κινείται η Νέα Δηµοκρατία και η δυνατή Ευρωοµάδα της στην επομένη καθοριστική πενταετία. Διεκδικώντας µια πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες µας. Μία αποτελεσματικότερη στάση στο Μεταναστευτικό. Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και τη συγκρότηση µιας ενιαίας, κοινής αμυντικής ασπίδας που θα προστατεύει συνολικά την επικράτεια των κρατών-µελών.
Απέναντι σε όλα αυτά, η σιωπή της αντιπολίτευσης είναι εκκωφαντική. Εκείνοι που χθες ζητούσαν μέχρι και περικοπή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, σήμερα την απειλούν µε πισωγύρισμα µε όπλο τη δημαγωγία. Χωρίς, μάλιστα, να κρύβουν ότι επιδιώκουν την «ανατροπή». Ανατροπή, άραγε, τίνος; Των µόνιµων αυξήσεων και της μείωσης της ανεργίας; Της ανακαίνισης όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας; Ή, μήπως, του Ψηφιακού Σχολείου και Φροντιστηρίου, που ξεκινούν; Με άλλα λόγια, η ψήφος της 9ης Ιουνίου γίνεται διπλά καθοριστική. Για το μέλλον της Ευρώπης και τις εκεί ελληνικές διεκδικήσεις, όσο και για τη συνέχεια µίας διαδρομής αναγεννητικής, που ήδη ακολουθεί η πατρίδα µας. Με δύο, όμως, επίσης καθοριστικές προϋποθέσεις: πρώτον, την αντιμετώπιση των ευρωεκλογών µε την ωριμότητα που απαιτεί η συγκυρία. Μακριά από την αδιαφορία ή πειραματισμούς που μπορεί να κλονίσουν τις έως τώρα κατακτήσεις µας, ανοίγοντας τον δρόµο σε περιπέτειες. Και δεύτερον, τη συσπείρωση και πάλι των δυνάμεων που άλλοτε συστρατεύθηκαν για να «Μείνουµε Ευρώπη». Τώρα Είµαστε Ευρώπη.
Και οφείλουμε να βαδίσουμε µε σίγουρα βήµατα προς τα δεδοµένα των πιο προηγμένων κρατών της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα. Είναι, δηλαδή, καιρός να προτάξουμε τα µεγάλα και συνολικά και όχι τα µικρά και τα επιµέρους. Γνωρίζοντας ότι η Νέα ∆ηµοκρατία, η κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά θεωρούμε αυτή την Κυριακή ως µία νέα αφετηρία. Αφετηρία για περισσότερη δουλειά και λιγότερες καθυστερήσεις. Μετατρέποντας την κάθε ψήφο των πολιτών σε εντολή ευθύνης για μεγαλύτερη παραγωγή έργου και για αυστηρότερη συνέπεια στην τήρηση των δεσµεύσεών µας. Γιατί σταθερότητα για εµάς δεν σηµαίνει στασιμότητα. Αλλά διαρκής κινητικότητα προς τα εμπρός µε σαφές σχέδιο.
Την Κυριακή, λοιπόν, είναι στο χέρι µας να κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Να προχωρήσουμε µαζί για να φτάσουμε «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».