Κυρ. Μητσοτάκης: Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα
Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα

Την ικανοποίησή του για την εκπεφρασμένη πρόθεση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν να προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις, προκειμένου να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, εξέφρασε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστά: «Η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και καιρό την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Χαιρετίζουμε την πρόταση της προέδρου Φον ντερ Λάιεν για την ενεργοποίηση της ρήτρας απαλλαγής που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για τη συλλογική μας ασφάλεια».

Νωρίτερα από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου η  πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο.

Για το λόγο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις.

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους». Επιπλέον, είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους.

Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.

Σύμφωνα με το Politico, «υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ρήτρα διαφυγής, επισημαίνοντας ότι θα τους επέτρεπε να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να κάνουν άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό»

Ικανοποίηση και από Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «σε νέα μέτρα που έχουν ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, αρχίζοντας  -όπως ζητούσε εδώ και καιρό η Ιταλία - από την εξαίρεση των δαπανών αυτών από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σημειώνει ότι ότι «πρόκειται για ένα πρώτο, βασικής σημασίας βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει και η δημιουργία κοινών χρηματοοικονομικών εργαλείων».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι «η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη για την κοινή επίτευξη των σημαντικών αυτών στόχων, αρχίζοντας από την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου της Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».