Την πλήρη στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι παντελώς άκυρο για εμάς».
«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε. «Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο, έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους. Θα στέκονται δίπλα μας όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν για τη στήριξή του απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ξεκαθάρισε, αποδίδοντας τον εκνευρισμός της Τουρκίας στην διπλωματική της απομόνωση.
«Η Τουρκία είναι απομονωμένη και αυτό της προκαλεί νευρικότητα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν είναι αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πολιτικές», αναφερόμενος στον εκβιασμό της Τουρκίας για αύξηση των προσφυγικών ροών.
Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και πως θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.
«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Για την οικονομία, είπε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία και «θέλουμε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό».
«Οι προβλέψεις για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ξεπεραστεί ήδη από τις εξελίξεις. Το έδαφος είναι απολύτως ώριμο να αρχίσει η διαδικασία μείωσης τους», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, έδωσε συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι λυπάται που το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να φύγει από την ΕΕ.
Δείτε βίντεο: