Σαφές μήνυμα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στο στρατόπεδο στη Μαλούντα, τονίζοντας πως ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο με προκλήσεις αστάθειας και καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη.
«Το μήνυμά μας είναι καθαρό, σταθερό και ειλικρινές προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου: «Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως οι παράνομες ενέργειες απομονώνουν την Τουρκία.
«Επιδιώκουμε πάντοτε την ειρήνη και την συμφιλίωση. Προστατεύουμε, όμως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και -θα το τονίσω αυτό- δεν είμαστε μόνοι μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξη τους στην Κύπρο και έστειλαν μήνυμα ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαμορφώσει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα ανέφερε ότι «η ιστορία, που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες, είναι ζωντανή και παρούσα και υπενθυμίζει το χρέος μας να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να μην εφησυχάζουμε».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό προς την ΕΛΔΥΚ, λέγοντας πως είναι η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου. «Η χώρα σας το αναγνωρίζει. Δεν ξεχνά και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Αθήνα παραμένει στο πλευρό της Λευκωσίας για επανένωση του νησιού, χωρίς τρίτους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα.
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους αξιωμετικούς και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ. «Θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελείτε. Τιμάτε το ρητό του Ηροδότου, το «όμαιμον τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον» και υπηρετείτε με ευθύνη το σύμβολό σας», είπε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β''.
Αμέσως μετά επισκέφθηκε τα φυλακισμένα μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στους χώρους των κελιών και στην αίθουσα όπου έγιναν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών. Πήγε, επίσης, στο σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των Κυπρίων ηρώων.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κείτονται συνολικά 736 πεσόντες. Εκεί είδε το μνημείο της μάνας των αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του αεροσκάφους «Noratlas», που έπεσε από φίλια πυρά το 1974 στη μάχη για τη διάσωση του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο από τότε έχει παραδοθεί στην ειρηνευτική δύναμη.