Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε, το απόγευμα της Παρασκευής (04/10), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Mega, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, τη γιορτή της Ρηγίλλης, και τους πρώην πρωθυπουργούς.
«Η μεγάλη απόσταση που έχει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις από το δεύτερο κόμμα δεν οφείλεται μόνο στην κατάσταση στην αντιπολίτευση αλλά και στις πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει. Είμαστε μία φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη, υπηρετούμε το καλό των πολλών», ανέφερε.
«Η ΝΔ έχει δείξει πως παίρνει δύναμη από τις ήττες της και ορμή από τις νίκες της. Ειδικά σήμερα δεν θα ήθελα να απαντήσω για τα λάθη που έχουμε κάνει», πρόσθεσε.
«Τα επόμενα τρία χρόνια θα δούμε την υλοποίηση του προγράμματός μας. Θα δούμε τα λάθη που έγιναν. Δεν είναι μέρα να κάνουμε σήμερα αυτοκριτική, την έχουμε κάνει, σήμερα είναι μέρα χαράς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εγώ έκανα το καθήκον μου και κάλεσα τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή»
Όσον αφορά την απόφαση των πρώην πρωθυπουργών να μην συμμετάσχουν στον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, «εγώ έκανα το καθήκον μου και κάλεσα τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό θα το κρίνουν, εγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα έκανα το καθήκον μου».
«Η σημερινή ημέρα ανήκει στους νεοδημοκράτες, δεν θα μιλήσω πολύ στη γιορτή στη Ρηγίλλης. Υλοποιώ τις δεσμεύσεις για τις οποίες με εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία μας. Μείναμε πιστοί στις αξίες του ιδρυτή της παράταξής μας», επισήμανε.
«Κωνσταντίνος Καραμανλής… Υπήρξε κατεξοχήν πολιτικός ο οποίος προσπαθούσε να προσελκύσει στην πολιτική τα καλύτερα στελέχη, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών. Το ίδιο προσπάθησα και εγώ να κάνω. Δεσμεύτηκα ότι θα κάνω τη Νέα Δημοκρατία πάλι κυρίαρχη πολιτική δύναμη και το έκανα σε δύο εκλογές και τώρα βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας μας με μια ξεκάθαρη εντολή, να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να γιατρέψουμε τις αιτίες των παθογενειών μας, αυτών που μας οδήγησαν στην κρίση. Οπότε πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο σήμερα να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα. Θα κάνουμε μια ωραία μικρή εκδήλωση έξω από τα ιστορικά μας γραφεία στη Ρηγίλλης», είπε ο πρωθυπουργός.
«Διότι αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του ρεαλισμού και του πραγματισμού. Είναι η παράταξη, η οποία βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πολιτικός ο οποίος δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό και ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός, ο οποίος δεν δίστασε να ξεφύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον», υπογράμμισε.
«Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη είπε κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό ότι: εγώ δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Είμαι κατά βάση προοδευτικός. Διαλέγω εκείνες τις λύσεις οι οποίες υπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων και του έθνους. Σε κάθε χρονική συγκυρία. Αυτή την προσαρμοστικότητα της Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη δυνατότητα να είμαστε μια μεγάλη, ευρύχωρη παράταξη πιστεύω ότι τιμούμε σήμερα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα 50 χρόνια, απάντησε: «Καταρχάς, θα πρέπει να ανατρέξουμε στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συμπίπτει ουσιαστικά με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της ελληνικής Δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η παράταξή μας πιστώνονται την ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία, τη νομιμοποίηση του κομμουνιστικού Κόμματος, ένα εξαιρετικά προχωρημένο για την εποχή του Σύνταγμα, τη μεγάλη επιλογή να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».
«Όταν θυμάστε πολύ καλά ότι μια τέτοια επιλογή συναντούσε μεγάλες αντιδράσεις από την από την κοινή γνώμη και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη διαδρομή της, όταν βρέθηκε στην εξουσία, όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, υπηρέτησε αυτές τις αρχές με μεγάλη συνέπεια και αναλαμβάνοντας και όποτε χρειαζόταν το πολιτικό κόστος για τις επιλογές της και δύσκολα μπορώ να μιλήσω για τους προκατόχους μου, αλλά πιστεύω ότι τα χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι της Νέας Δημοκρατίας υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου, για τις οποίες οι πολίτες με εξέλεξαν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, να ανοίξω το κόμμα στην κοινωνία, να διευρύνω την παράταξη, να φέρω μέσα νέα στελέχη», ανέφερε.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «Μας ενδιαφέρει τι θα συμβεί στις τιμές πετρελαίου. Στην βαλλιστική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σκοτώθηκε εν ψυχρώ ένας Έλληνας, ο οποίος πήγε να κάνει εργασία για το Πανεπιστήμιο».
Για τις ερωτήσεις των 11 βουλευτών, δήλωσε ότι «Από τότε που γίναμε κυβέρνηση, οι βουλευτές μας έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις».
Όσον αφορά το panic button και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βία, ανέφερε ότι «Έχουν σωθεί πολλές ζωές από τις προσπάθειες κατά της ενδοοικογενειακής βίας και από το panic button. Οι γυναίκες σήμερα καταγγέλλουν γνωρίζοντας πως το κράτος θα σταθεί δίπλα τους».
«Τον Οκτώβριο Χριστοδουλίδης και Τατάρ στη Νέα Υόρκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, και η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία βοήθησε», επισήμανε σχετικά με το Κυπριακό.
Για τις φαρμακευτικές δαπάνες
Όσον αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Το ζήτημα που έθεσαν οι βουλευτές με την φαρμακευτική δαπάνη είναι εύλογο. Το μελετάμε, έχω ζητήσει από τα υπουργεία να κοστολογήσουν την πρόταση αυτή».
Για τη Μέση Ανατολή
«Το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και σε μία τρομοκρατική επίθεση δολοφονήθηκε εν ψυχρώ και ένας Έλληνας. Προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί. Η έκκληση που κάνουμε όλοι είναι αυτή η αντίδραση, που είναι αναμενόμενη, είναι να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση».
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η ύπαρξη δύο κρατών που θα επιτρέψει σε Ισραηλίτες και Παλαιστίνιους να ζήσουν ειρηνικά και θα φέρει την ηρεμία στην περιοχή.
Για τα ελληνοτουρκικά
«Η Χάγη δεν είναι κοντά, ποτέ δεν ήταν. Μία διάφορα αναγνωρίζουμε: οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί την οποιαδήποτε λύση μόνο και μόνο για να υπάρχει μία λύση, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Βλέπω τη διάθεση, την κατεύθυνση που έχουμε δώσει, να συζητήσουμε. Λέμε ‘έλα Τουρκία να τα λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο’», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
«Οι θέσεις του Ερντογάν για το Κυπριακό είναι παντελώς απαράδεκτες. Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθά και στην επίλυση του Κυπριακού. Τον Οκτώβριο θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης για να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο», αποκάλυψε.
Για τη βία ανηλίκων
«Έχει κάποια σχέση η εικόνα των γηπέδων σήμερα με πριν ένα χρόνο; Υπάρχει μεγάλη πρόοδος και το αποτέλεσμα είναι ένα καλύτερο πρωτάθλημα», είπε αρχικά, αναφερόμενος στην αθλητική βία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία, τονίζοντας πως «η πολιτική μας στην βία των γυναικών έχει σώσει ζωές. Οι γυναίκες σήμερα καταγγέλλουν γνωρίζοντας πως το κράτος θα σταθεί δίπλα τους».
Ιδιαίτερα αυστηρή θα είναι η κυβέρνηση στην τήρηση του ΚΟΚ, λέγοντας πως «η επομένη μάχη είναι η μάχη του κράνους».
«Υπάρχει έξαρση στην παιδική βία και είναι παγκόσμια. Στον ΟΗΕ μίλησα για το ζήτημα αυτό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν ρόλο σε αυτό. Το bullying πλέον είναι διαρκές, είναι ψηφιακό, είναι 24ωρο. Οι πολιτικές ‘stop bullying’ στα σχολεία έχουν ήδη αποδώσει», είπε.
Για την απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία είπε πως η μεταρρύθμιση αυτή είναι μεγάλης σημασίας.
«Θα δείτε πρωτοβουλίες από εμένα και την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους γονείς να βάλουν περιορισμούς. Οι επόμενες παρεμβάσεις μας θα έχουν να κάνουν με τον αλγόριθμο των εταιρειών, πως σερβίρουν το περιεχόμενο. Να σπάσουμε τον κύκλο του εθισμού, αυτό απαιτεί παρεμβάσεις και η Ευρώπη μπορεί να το κάνει αυτό. Θέλω να παίξω ρόλο».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως χρειάζεται τη συμμετοχή των γονιών και των παιδιών για να το επιτύχει αυτό.
«Οι γονείς έχουν ευθύνες, το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους γονιούς. Στο υπουργικό υπήρχε συζήτηση να ρίξουμε το όριο ανηλικότητας στα 14. Δεν θα γίνει, δεν πιστεύω πως η λύση να βάλουμε τα παιδιά στη φυλακή. Οι γονείς έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. Προτιμώ να καταστήσω τους γονείς υπευθύνους, σε αυτή την αλυσίδα το παιδί έχει την μικρότερη ευθύνη», είπε.
Για την ακρίβεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως η ακρίβεια αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα των νοικοκυριών, αναφέροντας πως οι καταναλωτές θα δουν περαιτέρω αποκλιμάκωση στα σούπερ μάρκετ και τα τρόφιμα.
«Κεντρικός μας στόχος είναι η μόνιμη βελτίωση του εισοδήματος, για αυτό και μειώνουμε τους φόρους», δήλωσε.
Για τα ακίνητα του δημοσίου, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία «ανάσα» στο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας δήλωσε πως «δεν είναι τόσα όσα γράφονται».
«Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ήταν μία προσωπική διαπραγμάτευση που έκανα. Πήραμε 2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύσουμε ένα πρόγραμμα που είχε τεράστια επιτυχία. Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και η κοινωνική αντιπαροχή είναι μία συγκροτημένη πολιτική. Για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό μαγική λύση δεν υπάρχει, όμως η χώρα και η κυβέρνηση έχει συνεκτική πολιτική».
«Η πολιτική της αποκέντρωσης έχει το χαρακτηριστικό να αλλάξουμε και τις συνήθειες μας», είπε και έφερε ως παράδειγμα τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του πατρικού σπιτιού τους, λέγοντας πως «να μην θεωρούμε πως το κάθε παιδί που σπουδάζει πρέπει ντε και καλά να ζήσει μόνο του».
Για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως οι ανακοινώσεις για τον/ην νέο/α Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνουν στις Αρχές του 2025, όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Είναι σημαντικό ο/η πρόεδρος να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά», τόνισε.
«Θυμάμαι τις καλές στιγμές, τις νίκες και τις ήττες. Το να ξέρεις να χάνεις με αξιοπρέπεια και να κερδίζεις χωρίς αλαζονεία είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη ΝΔ σε αυτά τα 50 χρόνια», είπε καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.