«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «το "παρών" σημαίνει "απών"».
Ειδικότερα, ανεβαίνοντας ξανά στο βήμα της Ολομέλειας για τη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση κύρωσης των συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «σε πολλά από αυτά τα οποία είπατε συμφωνώ, γιατί ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με πολλά από αυτά τα οποία κάναμε».
Αναφερόμενος δε σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο. «Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ‘παρών' ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία».
Υπογράμμισε ακόμα ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά «ο οποίος κατακεραυνώνει τη συμφωνία την οποία αυτός διαπραγματευόταν» και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της Συμφωνίας ήταν πάντα το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ.
«Το γνωρίζετε εσείς, το γνωρίζω εγώ, το γνωρίζει ο κύριος Κατρούγκαλος, το γνωρίζει ο κύριος Δένδιας. Άρα, ας μιλήσουμε επιτέλους τη γλώσσα της αλήθειας την οποία τόσο επιζητείτε. Η συμφωνία αυτή είναι μία πολύ καλή συμφωνία για τη χώρα. Θα ήταν καλύτερο, κύριε Τσίπρα, η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί από εσάς, για τον απλούστατο λόγο ότι αν είχε υπογραφεί από εσάς, τότε θα είχε προηγηθεί του τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε να μην υπογράψει τη Συμφωνία αυτή, και τον κάλεσε να κάνει «το βήμα υπέρβασης ώστε να έχετε εσωτερική συνέχεια σε αυτά τα οποία λέτε», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό εσωτερικής συνέχειας ως προς την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά, και «βρεθήκατε αντιμέτωπος με τα ίδια διλήμματα με τα οποία βρισκόμαστε και εμείς».
«Εμείς πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτή την κίνηση, γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο πια αυτή την κατάσταση μόνιμης ακινησίας μιας χώρας η οποία επικαλείται και σωστά το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν έχει τίποτα έμπρακτο να αποδείξει ότι τελικά μπορεί να το χρησιμοποιεί προς όφελός της», είπε ο κ.Μητσοτάκης και κάλεσε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν μία τολμηρή κίνηση -παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις- να ψηφίσουν «ναι» σε αυτή τη συμφωνία.
«Και επιτέλους να αφήσετε στην άκρη αυτή την παράλογη και μη εξηγήσιμη γραμμή. Το "παρών" είναι "απών". Δεν θέλω να θυμίσω στην αντιπροσωπεία τι λέγατε εσείς για άλλες περιπτώσεις που κατακεραυνώνατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση άλλες επιλογές κομμάτων που ψήφιζαν "παρών"», ανάφερε χαρακτηριστικά.
«Άρα εδώ υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε το μεγάλο κεκτημένο αυτής της Συμφωνίας και πώς αλλάζει ουσιαστικά τους όρους του παιχνιδιού συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Σας καλώ ως ένας πολιτικός που χειριστήκατε αυτά τα θέματα έστω και τώρα να κάνετε αυτή την υπέρβαση και να ψηφίσετε υπέρ της συμφωνίας, όπως εξάλλου έκανε το ΚΙΝΑΛ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Παράλληλα, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της συμφωνίας ο πρωθυπουργός είπε ότι εξαγγέλθηκε «παραδόξως, από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κοτζιά, όταν παρέδιδε στον κύριο Κατρούγκαλο. Σας αιφνιδίασε. Στη συνέχεια σπεύσατε υπογείως να πείτε ότι αυτό το οποίο εννοούσε ο κύριος Κοτζιάς δεν έπρεπε να το πει ακριβώς έτσι όπως το είπε, γιατί αναφέρθηκε σε Προεδρικό Διάταγμα και όχι σε νόμο».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να το κάνει, και δεν το έκανε. «Φαντάζομαι ότι ούτε εδώ προφτάσατε 4,5 χρόνια να το κάνετε και ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε. Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό να έρθετε και όταν έρθει και ο σχετικός νόμος στη Βουλή να τον υπερψηφίσετε, διότι αυτό επιτάσσει συνολικά το εθνικό συμφέρον» είπε.
Αναφερόμενος στη φράση «οπερέτα» που χρησιμοποίησε ο κ.Τσίπρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προσβάλλετε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Προσβάλλετε τον καπετάνιο του "Λήμνος", προσβάλλετε τους καπετάνιους των υποβρυχίων μας, προσβάλλετε όλους όσους αυτή τη στιγμή βρέθηκαν σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία να κάνουν ακριβώς αυτό το οποίο είχαν εντολές να κάνουν και να προστατεύουν με τον μέγιστο δυνατό τρόπο που επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο -και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα σας συνιστούσα, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις να είστε λίγο πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς, διότι κινδυνεύετε για ακόμα μία φορά να παρερμηνευτείτε».
Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν ισχύει «πόσω μάλλον όταν είναι μία εξωτερική πολιτική η οποία παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Όπως υπογράμμισε, «οι συμφωνίες αυτές είναι συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία ερχόμαστε σήμερα να ψηφίσουμε. Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μία συγκεκριμένη απόφαση την οποία καλούμαστε να πάρουμε».
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το να συγκρίνεται η συμφωνία στις Πρέσπες «με τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία είναι παντελώς ανυπόστατο. Συνιστούν εθνική απειλή για τη χώρα μας οι βόρειοι γείτονες μας; Τι πράγματα είναι αυτά, κύριε Τσίπρα; Πώς συγκρίνετε τόσο ανόμοια πράγματα; Και πώς επιτρέπετε στον εαυτό σας μία τέτοια φραστική διολίσθηση;», ρώτησε ο πρωθυπουργός.