Τις «ΔΟΛιες» μεθόδους του Αλέξη Τσίπρα για τη… διάσωση του συγκροτήματος ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρθηκε για τους εργαζόμενους στα κανάλια όταν τα έκλεινε με τον περίφημο νόμο Παππά, αλλά τώρα ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ.
Επέμεινε, δε, στο ρόλο του Βασίλη Μουλόπουλο διερωτώμενος αν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια ή έχει ιδία περιούσια που θα βάλει. «Ο κ. Μουλόπουλος ως τι εμφανίζεται, τι ρόλο έχει να παίξει», είπε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ενώ σκωπτικά αναρωτήθηκε: «Εσείς δεν κάνατε μυστικές συναντήσεις, 4 τον αριθμό, με τον κ. Ψυχάρη παρέα με μια γάτα; Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα όχι δικό μου».
Επίσης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα περί συνάντησης Παππά, Μουλόπουλου και Ψυχάρη και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να επιβεβαιώσει την είδηση!
Απαντήσεις έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης και για τις δήθεν απολύσεις που θα κάνει η ΝΔ στο δημόσιο τομέα. Σίγουρα, πάντως, θα κάνει μία: «Θα γίνει κ. Τσίπρα μια απόλυση και αυτή θα είναι η δικιά σας από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό». Κατά τα λοιπά τόνισε ότι άλλη δεν θα γίνει, παρά μονάχα μια αναλυτική συζήτηση για το τεράστιο όργιο προσλήψεων με μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, «για το οποίο υπάρχουν ευθύνες και αυτές οι ευθύνες θα αποδοθούν».
Σε ότι αφορά τα περί ΔΝΤ και υποταγής της ΝΔ στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στο Υπερταμείο! «Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση και πέντε μήνες μετά το μέτρο έγινε μόνιμο. Εσείς κάνετε μονομερείς ενέργειες και μετά από 5 μέρες στέλνατε επιστολές μετάνοιας», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό - Είστε ο ορισμός της διαπλοκής»
Νωρίτερα, από τις εξελίξεις στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη είχε ξεκινήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη ομιλία του στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τους αγρότες. Κατηγόρησε, σε έντονο ύφος, την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό και πως είναι ο ορισμός της διαπλοκής.
«Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους και μέσα σε αυτό εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία τύπου της κυβέρνησης. με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρώην βουλευτή σας Μουλόπουλο. Αυτό τον άνθρωπο είχατε να υποδείξετε ως πρόεδρο του ΕΣΡ! Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Είστε ο ορισμός της διαπλοκής. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Πάρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, επειδή «η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ως εκ τούτου, «στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει εξαρτώμενη από πιστωτές και εταίρους» και άρα μια τέτοια εξέλιξη θα αναβίωνε τα σενάρια grexit! «Δηλαδή τέταρτο μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά grexit. Γι' αυτό είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή και το αίτημα για εκλογές. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος», συμπέρανε ο Κυριάκο Μητσοτάκης.
Το σχέδιο του για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αφού ξεκαθάρισε ότι «οι δυνατότητες των Ελλήνων αγροτών είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες του κ. Τσίπρα», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει εφαρμόσει καμία διαρθρωτική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα υπενθύμισε ότι παλαιότερα ανεβασμένος ο πρωθυπουργός στα τρακτέρ έταξε τα πάντα και έκανε ακριβώς τα αντίθετα. « Βάλατε φόρο στο κρασί. Πόσα έσοδα έχει αποδώσει; Είχατε προβλέψει 110 εκατομμύρια και πόσα μαζέψατε; Με το ζόρι 15!», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις του κόμματός του ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι θα δημιουργήσει ένα εθνικό επιμελητήριο που θα εκπροσωπεί τους αγρότες στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, θα καταργήσει τον αντιπαραγωγικό φόρο στο κρασί και θα μειώσει τη φορολογία από 29% σε 20% , καθώς επίσης θα προωθήσει την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στις αγροτικές αποζημιώσεις. «Στόχος μας να πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά ποσοστά συνεργατισμού. Ο νόμος που ψηφίσατε θα καταργηθεί», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα και οι μεθεπόμενες με νέο εκλογικό νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή. Θα μάθετε κάποια στιγμή ότι στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Θα μάθετε κύριε Τσίπρα να χάνετε. Έτσι είναι η δημοκρατία. Και άλλοι έχουν χάσει εκλογές πολύ σημαντικότεροι από εσάς», σημείωσε.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία επικοινωνία με την χώρα που προΐσταται, αφού «ποτέ δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα». Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έρχονται νέα άδικά μέτρα και νέες άδικες θυσίες. Διαπραγματεύεστε με το ένα μάτι στραμμένο στους δανειστές και το άλλο στις συνιστώσες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τη δική του πρόταση και μίλησε για ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. «Ένα σχέδιο που θα περιορίσει τις τεράστιες ανισότητες. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς γνωρίζουμε πως θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Η κοινωνία είναι σήμερα ώριμη να στηρίξει ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ένα σχέδιο που θα φέρει ελπίδα και σιγουριά», όπως εξήγησε.
Σχετικά με την πελατειακή πολιτική ρώτησε τον Α. Τσίπρα «αν συντάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα» και προχώρησε σε άνοιγμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά προανήγγειλε ότι προεκλογικά και μετεκλογικά θα συνεργαστεί με πρόσωπα και δυνάμεις που πιθανόν έχουν άλλες αντιλήψεις από εμάς.
Αλέξανδρος Διαμάντης