Στο Μάτι μετέβη σήμερα στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου επισκέφθηκε το οικόπεδο-χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή επί της Λ. Μαραθώνος.
Ο πρωθυπουργός ήθελε να δει και ο ίδιος την πρόοδο που έχει γίνει καθώς μέσα σε λίγες ημέρες το οικόπεδο, στο οποίο είχαν συσσωρευτεί 20.000 τόνοι καμμένων δέντρων και άλλων υλικών, έχει πλέον σχεδόν καθαριστεί.
Μιλώντας με τοπικούς παράγοντες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το οικόπεδο καθαρίστηκε χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, είναι προσωπική του δέσμευση να ξαναφτιαχτεί το Μάτι καλύτερο, ενώ τόνισε ότι «στέλνουμε μήνυμα ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά».
«Έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε στο Μάτι, αλλά επειδή όλοι συγκλονιστήκαμε από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή και αδικαιολόγητη και αχρείαστη απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι προσωπική δική μου δέσμευση και της κυβέρνησης το Μάτι να το ξαναφτιάξουμε πολύ καλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το οικόπεδο καθαρίστηκε μέσα στις χρονικές προθεσμίες που είχαν τεθεί, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε εξάλλου να επισκεφθεί και πάλι τον χώρο, και μάλιστα να τον δει φυτεμένο με αμπέλι, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τις εταιρείες που επωμίστηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τον καθαρισμό του οικοπέδου, εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1 εκατ. Ευρώ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ουσιαστικό αποτύπωμα και όχι μια απλή άσκηση επικοινωνιακής πρακτικής. Παράλληλα, είχε μια ιδιαιτέρως ζεστή συνομιλία με τους εργάτες, που σήμερα ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, έχοντας δίπλα του τους κατοίκους που βρέθηκαν στο χώρο. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στους κατοίκους να συναντηθούν εκ νέου έτσι ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την περιοχή, που όπως είπε, επιθυμεί να καταστεί ως ένας «πρότυπος οικισμός».
Σημειώνεται ότι οι εργασίες απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο ξεκίνησαν ήδη την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ επί ένα περίπου χρόνο η συσσώρευσή τους συνιστούσε νέα απειλή για το περιβάλλον και τους κατοίκους.
Το οικόπεδο επί της λεωφόρου Μαραθώνος στα όρια του δήμου Ραφήνας και Μαραθώνα, γνωστό στην περιοχή ως «οικόπεδο Αντωνίου», χαρακτηρίστηκε «πυριτιδαποθήκη» έτοιμη να αναφλεγεί από τους κατοίκους, οι οποίοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των δεκάδων τόνων καμένων κλαριών που έχουν συσσωρευτεί.
Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο κοστολογείται περί τις 800 χιλιάδες ευρώ, πραγματοποιήθηκε χωρίς κόστος για το Δημόσιο καθώς καθώς τρεις εταιρείες ανέλαβαν δωρεάν να καθαρίσουν και να μεταφέρουν τα καμμένα.
Έχουμε και θέλουμε την ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο του διαλόγου που είχε με τους πολίτες, ο οποίος αναφορικά με το σχέδιο της επόμενης ημέρας σημείωσε το ενδιαφέρον Πανεπιστημίων του εξωτερικού να συμβάλουν στη χωρική ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρότυπο οικισμό, με την πρόσθετη επισήμανση, «έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε».
Μιλώντας για αδικαιολόγητη απώλεια ζωών, υπογράμμισε επίσης την πρώτη υποχρέωση που έχει το κράτος έναντι των πολιτών του, που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επεκτάθηκε και στην αντιπυρική - δασική πολιτική, μιλώντας για την ανάγκη επανασχεδιασμού της με έμφαση στην πρόληψη σημειωτέον, ενώ απέδωσε τα εύσημα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το νέο γραμματέα της για την αποτελεσματικότητά τους, παρότι -όπως θύμισε- δεν έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος.
Σχετικά με το έργο της απομάκρυνσης των καμμένων επισήμανε πως είναι μικρό τμήμα της δουλειάς που έπρεπε να γίνει, «αλλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί».
Κλείνοντας όσα είπε, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους εγκαυματίες και πως δεν καλυπτόταν εξ ολοκλήρου με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ η θεραπεία τους ως τώρα. Το διορθώσαμε, χωρίς να επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος, τόνισε ο πρωθυπουργός, που έφυγε από το χώρο, λέγοντας στους κατοίκους, «εις το επανιδείν».