Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν πάντα δεσμευμένη στο Διεθνές Δίκαιο τόνισε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι από το 1995 η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με την παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστό ως casus belli, ενώ αναφερόμενος στο κυπριακό σημείωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη δεν είναι αποδεκτή. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.
Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμού τους τις δόσεις εμβολίων στα κράτη - μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικής στήριξης, που πήρε την μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στην δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορονοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αναχαιτιστεί η οξεία κλιματική κρίση. Όπως σημείωσε σύμφωνα με τους επιστήμονες η Μεσόγειος βρίσκεται στο μάτι αυτής της κρίσης, υπενθυμίζοντας τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι επενδύονται 24 δισ. ευρώ ελληνικών και εγχώριων πόρων στην αναχαίτιση του φαινομένου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ηγείται μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας απέναντι στην κλιματική κρίση.
«Είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή του casus belli»
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα δεσμευμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επισήμανε ότι από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, και συμφώνησε με την Αλβανία να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο.
«Αυτή θεωρώ πως είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι διαφωνίες σχετικά με τις οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανεξαρτήτως του πόσο περίπλοκες και μακροχρόνιες είναι, μπορούν να επιλυθούν, εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το μόνο διαθέσιμο πλαίσιο είναι αυτό του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε.
Προσέθεσε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. «Θα ήθελα να καταστήσω απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσω την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία για τη διερεύνηση οδών συνεργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός
«Είμαι λιγότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων -το συντομότερο δυνατό- που θα αποσκοπούν στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό. Η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μιλούν για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ναι» στην ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ
«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών.