Η στάση της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα που παρενέβη ώστε να μην περάσει η πρόταση για αναγνώριση ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας του Χουάν Γκουαϊδό και να σταλεί σε πρώτη φάση μήνυμα προς τον Μαδούρο για άμεση διεξαγωγή εκλογών προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.
Με δεδομένη και την, σε έντονο μάλιστα ύφος, αναφορά του Χουάν Γκουαϊδό στη χώρα μας μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο του Σκάι Ιάσωνα Πιπίνη, και τις εντυπώσεις που έχουν προκληθεί σε διεθνές επίπεδο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη” προσβάλει την Ελλάδα, επιμένοντας ακόμη και τώρα να τoν στηρίζει».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναρωτήθηκε «τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;» υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι «η τραγωδία στη Βενεζουέλα να βρει το ταχύτερο δυνατό δημοκρατική διέξοδο».
«Η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές» είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος τόνισε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν «αυτό που αισθάνεται κάθε δημοκρατικός πολίτης σήμερα. Θλίψη και αγανάκτηση όταν βλέπει το μεγάλο αυτό κράτος της Λατινικής Αμερικής να δοκιμάζεται από τις αυταρχικές μεθόδους ενός καθεστώτος που έχει οδηγήσει τον λαό του στην ανέχεια και στην απελπισία»
Υπενθυμίζεται ότι χθες με αφορμή τη στάση της ελληνική κυβέρνησης ο Χουάν Γκουαιδό κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί ο ίδιος ή κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την Βενεζουέλα για να δει την κατάσταση που επικρατεί εξ αιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει ο Νικολά Μαδούρο.
Είχε προηγηθεί η ελληνική παρέμβαση την Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί η αναγνώρισή του ως προσωρινού μεταβατικού προέδρου αλλά και η συνάντηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη με τον βενεζουελάνο πρέσβη στην Αθήνα στον οποίο είχε μεταφερθεί η στήριξη και η συμπαράσταση του ελληνικού κυβερνώντος κόμματος στο καθεστώς Μαδούρο καθώς και η αναγνώρισή του ως νομίμως εκλεγμένου προέδρου της χώρας.
Η στάση αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό και έντονα ερωτήματα τη στιγμή που μόνο στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξαν 40 νεκροί, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, καθώς και 850 συλληφθέντες μεταξύ των οποίων και παιδιών.