Το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις πορείες και τις συγκεντρώσεις, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η «αναλογική κατάληψη δημοσίου χώρου» αλλά και ο ορισμός υπεύθυνου «συναθροίσεων» με αστικές και ποινικές ευθύνες, συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι υπάρχει η στήριξη της κοινωνίας. Στο τραπέζι και το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, τα εισοδηματικά όρια, αλλά και οι εξελίξεις με τη συμφωνία για τον EastMed.
To νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στην πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων και των πορειών ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πολιτών κυριάρχησε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης, αν σε μια απεργία το ζητούμενο των διοργανωτών είναι «η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης;», για να προσθέσει πως «εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ».
Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει πως ο αποκλεισμός κεντρικών δρόμων για την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης ή μιας πορείας θα είναι αναλογικό. Θα εξαρτάται δηλαδή από το μέγεθος της συγκέντρωσης και τον αριθμό αυτών που λαμβάνουν μέρος.
Επίσης, για να πραγματοποιηθεί μια πορεία θα πρέπει να υπάρχει ειδοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές τουλάχιστον 48 ώρες πριν ώστε να είναι εφικτή και η διαχείριση και η κατά το δυνατόν μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και πρόβλεψη για τη ύπαρξη ενός «υπεύθυνου συνάθροισης», ενός προσώπου που θα εκπροσωπεί ουσιαστικά όσους απεργούν και επιλέγουν την εκδήλωση της αντίδρασής τους με συγκέντρωση και πορεία. Το πρόσωπο αυτό θα είναι υπόλογο αστικά και ποινικά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το φαινόμενο των πορειών που κλείνουν ειδικά το κέντρο της Αθήνας αν και αριθμητικά είναι μικρές και φυσικά αυτών που γίνονται απροειδοποίητα με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία της πλειοψηφίας των πολιτών να πολλαπλασιάζεται.
«πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Επίδομα γέννησης και εισοδηματικά όρια
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα του επιδόματος γέννησης. Πρόκειται για το εφάπαξ ποσό που θα δίδεται για κάθε γέννα και το οποίο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό το εισοδηματικό όριο που τίθεται είναι αυτό των 70000 ευρώ γεγονός το οποίο σημαίνει πως αφήνει εκτός μόνο τους πολύ πλούσιους.
Το επίδομα γέννησης αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει κατ'' επανάληψη τονίσει πως θα λάβει μέτρα για το δημογραφικό. Η στήριξη των οικογενειών αποτελεί ένα πρώτο αλλά βασικό βήμα που δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
»το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας:
«Οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα αρχής γενομένης από το επίδομα γέννησης. Δηλαδή σε συνεργασία με υπουργεία ψηφιακής διακυβέρνησης και υγείας θα πιστώνεται αμέσως με το που γίνεται π.χ. μια γέννηση χωρίς γραφειοκρατία».
Συζήτηση για τον EastMed
Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε και ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις επαφές στης Μέση Ανατολή και τις χθεσινές επισκέψεις σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο ενώ έγινε αναφορά στην υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed στις 2 Ιανουαρίου που χαρακτηρίστηκε πολύ θετική.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη ενώ ανέφερε πως δείχνει τα αντανακλαστικά των κρατών της περιοχής. Μάλιστα προανήγγειλε και άλλες άμεσες πρωτοβουλίες πολυμερείς από τις αρχές της νέας χρονιάς.
Φωτογραφία: Intimenews.gr