Του Τάσου Ευαγγελίου
Ξεκάθαρες σχέσεις με τους επιχειρηματίες της χώρας οριοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας από την αρχή στο τραπέζι μια συμφωνία αλήθειας η οποία περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις τόσο ως προς το τι θα ζητήσει ως Πρωθυπουργός όσο και ως προς τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης και κατ επέκταση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ αποτελεί τη βάση της σχέσης που οραματίζεται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας αφού οριοθετεί, για πρώτη φορά με σαφήνεια και πάνω από το τραπέζι της σχέσεις πολιτείας επιχειρηματιών χωρίς μισόλογα και κυρίως χωρίς να αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα για μελλοντικές εξυπηρετήσεις.
Λέγοντας ένα καθαρό όχι στη διαπλοκή και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ που λειτουργούσε και λειτουργεί σε κλειστή οικονομία εμφανίσθηκε αποφασισμένος να βάλει κανόνες με στόχο όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος «να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες»
Στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφές «Επενδύστε» δηλαδή βάλτε λεφτά στη χώρα ώστε ως πρωθυπουργός να συζητά και να λαμβάνει τα μέτρα που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της προκειμένου να καταστή εφικτή η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Από την πρώτη σχεδόν ημέρα της εκλογής του έδωσε σαφή δείγματα των προθέσεών του. Η συμφωνία αλήθειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες είναι κάτι που έχει καταρτιστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τον επιχειρηματικό κόσμο. Άλλωστε έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στην καθαρή σχέση που επιθυμεί να έχει.
Μια σχέση που δύναται να συμβάλει στην αλλαγή σελίδας και στην προσέλκυση επενδύσεων (για 100 δισ. Ευρώ έχει μιλήσει) που ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν, σε βάθος χρόνου, 600.000 θέσεις εργασίας.
Αυτή τη φορά ήταν ξεκάθαρος και κάθετος. «Δεσμεύομαι να μειώσω φόρους και εισφορές, να απλοποιήσω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Εσείς θα δεσμευτείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα, θα πληρώνετε φόρους-εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα κάνετε συμμέτοχους τους εργαζόμενους».
Με λίγα λόγια το μήνυμα ήταν συγκεκριμένο. Η συμφωνία χρειάζεται δύο μέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφήνισε τις θέσεις και τα θέλω του. Ταυτόχρονα οριοθέτησε το τι πρέπει να περιμένει η άλλη πλευρά της συμφωνίας και φυσικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αποδεχομενη αυτά που ως πρωθυπουργός θα προωθήσει.
«Η συμφωνία αλήθειας θα ισχύει αμοιβαία» είπε και αφού διευκρίνισε πως αποτελεί «αδιαπραγμάτευτο προσωπικό μου στοίχημα, η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της ανάπτυξης» έδωσε το στίγμα του λέγοντας «Όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις και νέες δουλειές, ναι στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας... Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο, οι παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για επενδύσεις που σχεδιάζονται αλλά σήμερα λιμνάζουν λόγω της υψηλής φορολογία»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Δεν παρέλειψε να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους για μέτρα που θα λάβει όπως η μείωση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών, η δημιουργία ενός νέου οργάνου επίλυσης των διοικητικών διαφορών και κυρίως η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για πενταετή παραγραφή παλαιότερων υποθέσεων.
Μέτρα που οι επιχειρηματίες έχουν κατ επανάληψη ζητήσει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες του επιχειρείν στη χώρα.
Μέτρα που όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης, αλλά αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία μια αμφίδρομης σχέσης.
Και στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες της χώρας, ανέφερε ότι η δημόσια διοίκηση έχει τη δυνατότητα ελέγχων. Άμεσων και συγκεκριμένων. Και αυτοί οι έλεγχοι θα οδηγούν τους παραβάτες στην αντιμετώπιση σκληρών ποινών.
Διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βάσει των όσων έχει αναφέρει τα τελευταία δύο χρόνια, είναι απαράδεκτο να δημιουργηθούν τα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στους επιχειρηματίες και κάποιοι από αυτούς να φοροδιαφεύγουν ή να αποφεύγουν την καταβολή των εισφορών.
«Η ανάπτυξη της οικονομίας θα αφορά όλους και όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας» είναι και το μήνυμα κατά όσων τα τελευταία τρία χρόνια μπήκαν στο παιχνίδι της διαπλοκής προσφέροντας υπηρεσίες στη σημερινή κυβέρνηση και μέσα από ΜΜΕ που ελέγχουν, αλλά και προς όλους όσοι θεωρούν πως αυτό θα συνεχιστεί και την επομένη των εκλογών
«Δεν θα αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, μία ελίτ κρατικοδίαιτη που εκμεταλλεύτηκε στις πελατειακές σχέσεις με την εξουσία» και όποιος έλαβε το μήνυμα το έλαβε...