«Η επίτευξη μιας συμφωνίας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη». Αυτό τόνισε τη Δευτέρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου. Με την απάντησή της να «κλειδώνει» με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, που επικαλείται πηγές από ανώνυμο Έλληνα αξιωματούχο και υποστηρίζει πως η συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών είναι σε καλό δρόμο.
«Η επίτευξη μιας συμφωνίας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Απαιτείται καθορισμός αρχών και πλαισίου, επίγνωση της κόκκινης γραμμής και προσήλωση στον εθνικό στόχο» είπε η Λίνα Μενδώνη, όπως είχε τονίσει με άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα» και είχαμε αναφερθεί σχετικώς, εδώ.
Η δήλωσή της στη Βουλή, ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση του Κωνσταντόπουλου, που υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πορευτεί με πλήρη διαφάνεια και σύνεση σε αυτό το κρίσιμο εθνικό πολιτιστικό θέμα στο οποίο δεν χωρούν μικροκοπολιτικές κορώνες, μεμψιμοιρίες και σκοπιμότητες, ούτε εργαλειοποίησή του αλλά όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλει η ιστορική συγκυρία».
Διαβάστε επίσης:
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ιταλία 60 αρχαιότητες
«Η θέση μας είναι και παραμένει εθνική»
Πηγή: Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Στο μεταξύ, η Λίνα Μενδώνη υπενθύμισε ότι «η θέση μας ήταν και παραμένει εθνική, ομόφωνη, ομόθυμη, αμετάβλητη και σαφής. Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής επί των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής».
Κατόπιν τούτου, «η Ελλάδα υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα προς επανόρθωση του δικαίου και της ηθικής τάξης και κυρίως προς αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου», επισήμανε η Λίνα Μενδώνη.
Για την επίτευξη του εθνικού στόχου, δηλαδή της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, «η κυβέρνηση εργάζεται από την αρχή συστηματικά, υπεύθυνα, αποτελεσματικά». Διαθέτει «στρατηγική» και «στρατηγική διαπραγμάτευση που δημοσιοποιείται παύει να είναι στρατηγική», υπογράμμισε.
Και τόνισε όσα αξιοποιεί η κυβέρνηση: «κάθε μέσο. Αξιοποιούμε τον διάλογο και την πολιτιστική διπλωματία. Την συστηματική ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για το δίκαιο του αιτήματος μας για την κατάρριψη των βρετανικών θέσεων -τα περισσότερα δε επιχειρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ούτως η άλλως καταρριφθεί με ειλικρίνεια, σαφήνεια και δυνατή επιχειρηματολογία. Το Βρετανικό Μουσείο δεν εξαιρείται».
Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν προσπαθεί «να εργαλειοποιήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών ενόψει εκλογών», απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις του κ. Κωνσταντόπουλου.
Ο πρωθυπουργός, είπε η κα. Μενδώνη, «ήταν ο πρώτος που έθεσε επί της ουσίας σοβαρά και επίσημα στον Βρετανό ομόλογο του, Μπόρις Τζόνσον, το θέμα».
Ενώ, το «ότι η Βρετανή υπουργός Πολιτισμού παρενέβη για να κόψει τη συζήτηση που δημιουργούσε το Βρετανικό Μουσείο, δείχνει αυτομάτως την διακυβερνητική διάσταση του θέματος. Είτε το θέλουν είτε όχι το αναγνώρισαν με αυτόν τον τρόπο».
Μεταξύ άλλων, η υπ. Πολιτισμού τόνισε ότι ο επαναπατρισμός και η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μόνο ένα εθνικό θέμα. «Είναι οικουμενική απαίτηση αλλά αποτελεί και ηθική υποχρέωση για όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς».
Sunday Times: Μέσα στο 2023 η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα
Πηγή: AP
Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα Sunday Times επικαλούμενη σε ρεπορτάζ της πηγές από ανώνυμο Έλληνα αξιωματούχο υποστηρίζει πως η συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών είναι σε καλό δρόμο.
«Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της σύναψης μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αναμένει να αρχίσουν να επιστρέφουν πριν από το τέλος του έτους», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι «ακίνητες» και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.
Σημειώνεται δε, ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο, εμπόριο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».
Η φετινή δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου το 40% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, ενώ το 16% ήθελε να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.