Την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου», μετά τις καταγγελίες τις οποίες χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις και πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.
Στην αρχή της ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι καταγγελίες για τα «αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων» χρήζουν άμεσης και ενδελεχούς έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και τόνισε πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό για να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία.
«Η κοινωνία συγκλονίζεται από τις σοβαρές καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου, ειδικά για παιδιά που είναι εκτός της οικογενειακής εστίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση, χωρίς βιαστικές αποφάσεις και κωλυσιεργία, υπενθυμίζοντας πως τις δικαστικές αρχές συνδράμει και η ελληνική αστυνομία.
Διαβεβαίωσε πως εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. «Οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν», επισήμανε για να επαναλάβει πως «τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση αυτή που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους».
Στο ερώτημα εάν υπήρξε συζήτηση στη σύσκεψη στο Μαξίμου για την τοποθέτηση επόπτη στην «Κιβωτό του Κόσμου» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και πως η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένη και γίνεται χάρη στη διάταξη που ψήφισε η ίδια τον Απρίλιο του 2022.
Εξήγησε ότι παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς στο χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων. Πολλές έχουν μακροχρόνια ιστορία και έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές και έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες.
Ανέφερε ότι διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα και ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες γι αυτά οικογένειες.
Σημείωσε δε πως με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση έχει μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής και θέσπισε το επίδομα αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα.
Επίσης, πρόσθεσε, διεύρυνε και τις ηλικιακές ομάδες ώστε από 30 έως 60 ετών τώρα είναι 25 έως 75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.
Τόνισε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων, με μοναδική μέριμνα με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Χωρίς παρορμητισμό», τόνισε. «Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής».
Υπογράμμισε ότι η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών είναι ξεκάθαρη και συνοψίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη φράση «καμιά ανοχή».
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Νωρίτερα, στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, του γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων βρέθηκε το πλαίσιο λειτουργίας των δομών πρόνοιας και τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις καταγγελίες για την ΜΚΟ.
Συγκεκριμένα η συζήτηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικεντρώθηκε στη λειτουργία της δομής αλλά και στο τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη και τις Αρχές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου από κρατικούς λειτουργούς, όπως και ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και ακολούθως, εφόσον απαιτηθεί, να υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση προκειμένου η λειτουργία να συνεχιστεί η λειτουργία του.
Ακόμα εξετάστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της «Κιβωτού του Κόσμου» για όσο διαρκούν οι εισαγγελικές ενέργειες με γνώμονα την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών χωρίς να κινδυνεύσει η στέγαση τους και η παροχή των απαραίτητων αγαθών για τη διαβίωση τους στη δομή.
Δεν αποκλείεται να επιληφθούν στη λειτουργία της δομής και κοινωνικοί λειτουργοί, με τη συνδρομή ψυχολόγων, για να στηρίξουν όσα παιδιά διαμένουν σε αυτήν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και έλεγχος του τρόπου διοικητικής λειτουργίας της δομής.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, τέσσερα άτομα καταγγέλλονται για κακοποιητικές συμπεριφορές και ασέλγεια σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και άμεσα θα κληθούν και για κατάθεση ή εξηγήσεις καθώς η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας.
Οι τρεις είναι υπάλληλοι ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι. Ο τέταρτος είναι σημαίνων και ιδιαίτερα προβεβλημένο πρόσωπο της δομής.
Δείτε live