Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων. «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» ανέφερε κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 10 ευρήματα επισυνδέσεων από την ΕΥΠ.
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».
Για τους λόγους αυτούς, προσέθεσε, «υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».
Σημείωσε ότι η Βουλή επί τριήμερο θα συζητήσει, «ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ και να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει, να απαντήσει και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή». Τόνισε πως «όποια και αν είναι η απάντηση, είμαι βέβαιος ότι σύντομα την οριστική και την ορθή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός».
Οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανίκανη και βαθιά αντιδημοκρατική την κυβέρνηση», τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία ζει τους τελευταίους έξι μήνες στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου.
«Οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης "όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας"», υποστήριξε.
Επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ότι «οργάνωσε αυτό το δίκτυο των παρακολουθήσεων» και υποστηρίζοντας πως «το δίκτυο οργανώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου από την αρχή της διακυβέρνησης».
Με μια άνευ ορίων επίθεση κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό ότι είναι ο «εγκέφαλο του εγκληματικού δικτύου» και ότι «απέκτησε αλαζονεία, καθώς πίστευε πως κανείς ποτέ δεν θα τον ελέγξει».
«Ο κ. Μητσοτάκης λέει επί έξι μήνες ψέμματα, διότι λέει πως δεν γνώριζε» ισχυρίστηκε για το θέμα των παρακολουθήσεων, αποκαλώντας τον «εγκέφαλο του παρακράτους». «Είναι ένοχος και εντολέας του παρακράτους» συνέχισε.
Για το φάκελο που κρατούσε την ΑΔΑΕ
«Σήμερα θα μιλήσουμε στη βάση των αποδείξεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως ήρθε η ώρα να λύσει την απορία σε όσους αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσε όταν έβγαινε χθες από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ειδικότερα ότι ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσε εκείνος στην Αρχή στις 7/12 και που εμπλούτισε κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά του στις 28/12. «Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης, το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους», είπε.
Ο ίδιος είπε ότι «φτάσαμε τους 10, σε αριθμό, υψηλά ιστάμενων που επισήμως υπάρχουν ευρήματα ότι τους παρακολουθούσαν από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Μια λέξη υπάρχει για όλα αυτά: Ζόφος και παρακμή», σημείωσε και πρόσθεσε πως εμείς αυτήν την εκτροπή δεν δικαιούμεθα να την καταπιούμε».
Μάλιστα υποστήριξε πως από τα ευρήματα αυτοί που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ήταν ακόμη: ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος.
«Μπορεί αυτή η εκτροπή να περάσει χωρίς καμία απόδοση ευθυνών; Τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε πως «αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» καθώς «έχουμε ιστορική υποχρέωση να δράσουμε».
Ξεκινάει άμεσα η συζήτηση στη Βουλή
Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην τοποθέτηση του στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως.
Συγκεκριμένα, στις 18.00 ξεκινάει η συζήτηση, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο.
Σήμερα και αύριο θα πάρουν τον λόγο βουλευτές και υπουργοί. Την Παρασκευή στο βήμα της Ολομέλειας θα ανέβουν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Διαβάστε ακόμα: