Πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel από 5.000 ως 10.000 ευρώ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ 100,3 και τον Παύλο Τσίμα ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει εντός της ημέρας.
«Έχουν δίκιο οι αγρότες στην Θεσσαλία να παραπονιούνται για την καθυστέρηση της τροπολογίας για το ρεύμα» ανέφερε αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης.
Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ανέφερε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για το 2022 και το 2023 και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί για το 2024, ανάλογα με τις δυνατότητες.
Τα F-35 και η Τουρκία
Σχετικά με την συμφωνία για τα F35, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η επιστολή που έστειλε ο κ. Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα».
«Προτεραιότητα η διαφύλαξη του καλού κλίματος και ο βασικός σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο»
Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοϊκών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε».
Σε ό,τι αφορά την τελευταία δήλωση του κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο και με το σώμα της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας είναι στενές και οικοδομούνται στη λογική ότι όσα γίνονται είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Όσον αφορά το κόστος για τα F-35 ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, τονίζοντας ότι «δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας».
«Η διαφύλαξη του καλού κλίματος και ο βασικός σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός για τις σχέσεις με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα προσδιόρισε με σαφήνεια ποια είναι τα όρια της και ταυτόχρονα ενισχύσαμε την οικονομία μας. Πιστεύω ακολουθήσαμε η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε ενίσχυσε τα εθνικά συμφέροντα».
Επίσης είπε πως πρόθεσή του είναι τον Μάιο να επισκεφτεί την Άγκυρα ως ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν.
Για τις εκλογές στις ΗΠΑ, τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο για τις αμερικανικές εκλογές».
«Αύξηση της αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας από 5.000 έως 10.000 ευρώ»
Σχετικά με τους αγρότες της Θεσσαλίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Daniel από 5.000 ως 10.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της κατάθεσης της τροπολογίας», ενώ τόνισε πως «Το ζήτημα του ρεύματος το κάναμε. Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και έχω ζητήσει αύξηση της αρωγής από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ.
Θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000 έως 10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα αναλυτικές ανακοινώσεις την Παρασκευή από τη Βουλή.
«Έχουμε βαθιά σχέση με πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του. Κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο. Παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία», τόνισε.
Στηρίζουμε τους αγρότες μας στις δύσκολες περιστάσεις. Το ζήτημα του ρεύματος ήταν μια δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Καθυστερήσαμε, το κάναμε όμως. Ενώ ζήτησα από το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση της πρώτης αρωγής, από τα 2.000 στα 5.000 έως 10.000 ευρώ. pic.twitter.com/yvf3j7xfXF
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 30, 2024
«Δεν θα διστάσουμε να βάλουμε μεγάλα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια»
Όσον αφορά το θέμα της αισχροκέρδειας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως: «Η αγορά έκρυβε περισσότερες στρεβλώσεις από ό,τι περιμέναμε. Δεν θα διστάσουμε να βάλουμε μεγάλα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια - πρέπει να λειτουργεί και ο ανταγωνισμός των προμηθευτών και των σούπερ μάρκετ. Και πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών».
Επίσης, τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η σταθερή στήριξη των εισοδημάτων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και μία Ελλάδα που τα βγάζει δύσκολα και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Δέσμευσή μου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Φοροαπαλλαγές για όσες οικογένειες έχουν παιδιά».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «1η απριλίου αύξηση κατώτατου, στόχος τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις στο μέτρο του εφικτού αυξάνονται».
Για την ακρίβεια ανέφερε πως συμβαίνουν δύο πράγματα: «Πρώτον η έξαρση εισαγόμενης ακρίβεια και πάνω σε αυτήν η έξαρση του πληθωρισμού και της κερδοσκοπίας. Κράτησαν τις τιμές ψηλότερα κάποιες εταιρείες. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι σκληρή. Έχουμε νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους, έχουμε τη ΔΙΜΕΑ και έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρείες. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό και κάνουμε και αλλαγές δομικές στην αγορά».
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Είδαμε ότι η αγορά αυτή έχει περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που εκτιμούσαμε. Τώρα που μελετάμε στέλνουμε μήνυμα ότι σας βλέπουμε και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα στη ρίζα του. Δεν λύνονται όλα με κανονιστικές διατάξεις, είναι σημαντικό να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί έστω και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου.
Για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια και γι' αυτό πήρα προσωπική απόφαση να γίνει αύξηση του επιδόματος γέννησης και αναδρομικά.
Αυτή η κυβέρνηση έστρεψε πάντα την προσοχή στους πιο αδύναμους γιατί μας ενδιαφέρει αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματα και μαγαζιά και μια που περνάει δύσκολα».
«Όραμά μου η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό περιφερειακό κέντρο»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα πανεπιστήμια τονίζοντας για τις καταλήψεις πως αποτελούν μία παράνομη πράξη.
«Πολιτική μας και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση πριν από 4 χρόνια. Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ' έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις», ανέφερε.
Στη συνέχεια τόνισε: «Το όραμά μου είναι η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό περιφερειακό κέντρο. Έχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους για προβοκάτσια να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο από ότι είναι.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του επόμενου μήνα. Η αποφασιστικότητα λοιπόν της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Τα πανεπιστήμια μπαίνουν στη λογική ότι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο σημαίνει πλήρης αποκοπή από την πραγματικότητα και την αγορά».
«Πολύ σωστή μεταρρύθμιση η ελάχιστη βάση εισαγωγής, βάζει φρένο στον αριθμό των ατόμων που εισάγονται.
Γιατί να μην έρθει το Harvard; Γιατί να πάνε στις χώρες του Κόλπου και να μην έρθουν στην Ελλάδα; Είμαι σίγουρος ότι κάποια μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα».
Με αφορμή την ένταξη της Εύας Χριστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το 2016 όταν έγινα πρόεδρος της ΝΔ είχα δεσμευτεί ότι θα μεγαλώσω και θα διευρύνω τη ΝΔ και θα την κάνω κόμμα εξουσίας. Αυτό το πετύχαμε.
Δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα όπως φάνηκε και για τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ΝΔ μπορεί να μετεξελιχθεί προς μιας προοδευτική κατεύθυνση. Θα υπηρετώ αυτή την πολιτική που απέφερε αποτελέσματα που δεν μπορούσατε να είχατε προβλέψει».
Σχετικά με τον κ. Βορίδη και τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ανέφερε: «Στη Βρετανία αυτό γίνεται συνεχώς. Υπουργοί διαφωνούν στο υπουργικό, αλλά τελικά δεσμεύονται από τις αποφάσεις. Δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Από την πρώτη στιγμή το είπα αυτό».
Για την αντιπολίτευση
Δεν θα μιλήσω για την αντιπολίτευση, αλλά ο κίνδυνος πολιτικής αλαζονείας είναι ορατός και θα σας έλεγα ότι είναι υποχρέωσή μου να μην εισχωρήσει στους υπουργούς μια τέτοια λογική.
Η αντιπολίτευση ας λύσει τα δικά της προβλήματα
Για τις ευρωεκλογές, ανέφερε: «Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης».