Κυρ. Μητσοτάκης στο Economist: Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν στον πόλεμο του Ισραήλ

Κυρ. Μητσοτάκης στο Economist: Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν στον πόλεμο του Ισραήλ

Ο Ερντογάν «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει απελευθερωτική δύναμη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης του με τον καθηγητή πολιτικών Επιστημών και συγγραφέα, Φράνσις Φουκουγιάμα, στο συνέδριο του Economist με θέμα «οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την παρουσία της Ελλάδας στις διπλωματικές εξελίξεις για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε την πρόθεση της χώρας μας να συμμετάσχει σε ανθρωπιστική βοήθεια, εάν υπάρξει δια θαλάσσης, στη Γάζα.

Δεν είναι ακόμα αργά να συζητηθεί το μέλλον της Γάζας και να βρεθεί λύση, δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του και την εδαφική ακεραιότητά του.

«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμα ότι «δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» και επισήμανε για το ψήφισμα του ΟΗΕ πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμπληρώσει: «προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χώρος για την ελληνική διπλωματική παρουσία στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. «Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής», τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική».

Μάλιστα διευκρίνισε πως αν γίνει εφικτό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια, η χώρα μας θα συμμετάσχει, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν μιλάμε με τη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση». «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης, χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς» και ότι «δεν είναι πολύ αργά να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει, εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα», συμπληρώνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

Ως προς τον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, σχολιάζοντας και τη στάση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ λέγοντας:«βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει απελευθερωτική δύναμη».

Πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία» και πως «εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσουμε σχέση εμπιστοσύνης».

Στο ερώτημα εάν θα συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα. «Σε τελική ανάλυση δεν αφορά μόνον τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά όσους σκέφτονται ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα σύνορα, και αυτό το ζήτημα αφορά φυσικά την Ελλάδα», είπε.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και πρόσθεσε πως «η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας».

«Πρέπει να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία», είπε και συμπλήρωσε πως η ΕΕ είναι ανάγκη να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς».

Για στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημείωσε ότι υπάρχει μια σημαντική αμυντική στρατιωτική συμφωνία, ενισχυμένες οικονομικές συνεργασίες  σε πολλούς τομείς που καθιστούν τη σχέση αυτή ισχυρή.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική. Για την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάστηκε περισσότερο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.

Στο πώς βλέπει η Ελλάδα τη συνεργασία με την Κίνα, είπε πως υπάρχει μια κινεζική επένδυση στη χώρα και πως  δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια, καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και με άλλες επενδύσεις, αναφέροντας το επικείμενο ταξίδι του στο τέλος της εβδομάδας στο Πεκίνο.

Μίλησε και για τις ενέργειες της ΕΕ με τις οποίες επιδιώκει να ενισχύσει τον τομέα της τεχνολογίας σε επίπεδο ανταγωνιστικό έναντι της Κίνας. 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Μια ικανή κεντροδεξιά κυβέρνηση που επικεντρώνεται στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και εστιάζει στην ανάπτυξη μπορεί να κερδίσει στις εκλογές με το ποσοστό που έλαβε το 2019. Το λαϊκίστικό ισοδύναμο στην Ελλάδα κατέρρευσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση».

Χαρακτήρισε επίσης ως μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών τις ανισότητες και πρόσθεσε ότι: «Κατηγορούμε τους λαϊκιστές ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό».

Για ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα, είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης μπορούν να είναι αποτελεσματικότερες με τη χρήση της και αναφέρθηκε στη συσταθείσα από την κυβέρνηση επιτροπή επιστημόνων, για τον σκοπό αυτό.

«Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη» 

«Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα, τονίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν θέλει το ΝΑΤΟ, του αρέσει περισσότερο η Ρωσία από την Ουκρανία και είναι φίλος του Όρμπαν». Ευρύτερα, μίλησε για έναν πολυπολικό και άρα πιο επικίνδυνο κόσμο, όπου υπάρχουν πολλές μικρές δυνάμεις, «πολλοί παίκτες που δεν μπορούν να ελεγχθούν και δρουν ανεξάρτητα».

Ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι συμβαίνουν παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα δύο μέτωπα διαμορφώνουν ένα απαιτητικό περιβάλλον για τις ΗΠΑ, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτουν για τη διευθέτηση των κρίσεων.

Το Κατάρ υποστηρίζει τη Χαμάς, όμως άλλες δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διαφορετική προσέγγιση και έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Φουκουγιάμα.

 

 

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Οκτωβρίου 2023, ώρα: 20:08