Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα
Eurokinissi
Eurokinissi

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη του με τη Λιθουανή πρωθυπουργό, Ίνγκρίντα Σιμονιτέ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ως αναθεωρητική δύναμη υπονομεύει τη σταθερότητα.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαρκή ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο μέσω της επιθετικής ρητορικής της. Βλέπουμε και εδώ το πώς η αναθεωρητική ρητορική μπορεί να υπονομεύει τη σταθερότητα, όταν το τελευταίο που θέλουμε είναι η αστάθεια στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου αλλά έχουμε κλειστή την πόρτα σε προκλήσεις και απειλές, ειδικά όταν είναι για την εδαφική μας κυριαρχία». 

«Σας ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα, οι σχέσεις μας είναι πιο δυνατές σε όλα τα επίπεδα και η ανάπτυξη των σχέσεων μας έρχεται από φυσικού. Οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, όσον αφορά στο μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συζητήσαμε επίσης τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και διατρανώσαμε τη στήριξη, ενώ με τον πιο ισχυρό τρόπο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή και τις επιθέσεις σε αμάχους και υποδομές, στηρίζοντας την ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, προσφέροντας την αμέριστη συμπαράσταση μας σε στρατιωτικό και όχι μόνο επίπεδο».

«Η ευρωπαϊκή λύση έχει δυστυχώς καθυστερήσει . Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο από την ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε οτι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και πρόσθεσε ότι καταδίκασαν και οι δυο την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία σε ουκρανικές πόλεις.

«Επίσης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαρκή ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο μέσω της επιθετικής ρητορικής της. Βλέπουμε και εδώ το πώς η αναθεωρητική ρητορική μπορεί να υπονομεύει τη σταθερότητα, όταν το τελευταίο που θέλουμε είναι η αστάθεια στην περιοχή.

Όπως είπα στην κ. Σιμονιτέ, η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου αλλά έχουμε κλειστή την πόρτα σε προκλήσεις και απειλές, ειδικά όταν είναι για την εδαφική μας κυριαρχία. 

Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο και τη ρωσική επιθετικότητα, η Τουρκία θεωρεί πως η Ρωσία δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά, σαν να μην υπάρχει λάθος ή σωστό. Για την Τουρκία φαίνεται σωστό το να δίνει όπλα στην Ουκρανία, ενώ εξυπηρετεί τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα και να περιφρονεί τις κυρώσεις της ΕΕ. 

Συμφωνήσαμε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν. 

Συζητήσαμε για το ενεργειακό θέμα και δη τα αποθέματα φυσικού αερίου ελπίζοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα μειώσουν την πίεση που όλοι αντιμετωπίζουμε σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Είναι ώρα να στείλουμε σήματα σε Ρωσία και αγορές για ένα είδους πλαφόν στο αέριο.

Τέλος, αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και δεν είναι αποδεκτό απελπισμένοι άνθρωποι που κινδυνεύουν, να γίνονται εργαλεία και σε αυτό το θέμα, των συνόρων, έχουμε πολλά κοινά.»