Η πρωθυπουργός της χώρας της Βαλτικής, Ίνγκριντα Σιμονιτέ, αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκης στο ενεργειακό.
«Πραγματικά εργαζόμαστε πολύ εντατικά μαζί για να ενισχύσουμε τόσο την ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα στην Ευρώπη», είπε η Ινγκρίντα Σιμονιτέ.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βοήθεια της Λιθουανίας όταν πέρυσι η Λευκορωσία πραγματοποίησε υβριδική επίθεση κατά της Λιθουανίας χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες.
Σύμφωνα με την κ. Σιμονιτέ τότε οι ελληνικοί φορείς μοιράστηκαν την εμπειρία και τις συμβουλές τους με τους Λιθουανούς εκπροσώπους.
«Σήμερα, φυσικά, τα τρέχοντα πράγματα είναι διαφορετικά, όλη η Ευρώπη ζει με αυτό που είναι το πιο σημαντικό σήμερα και είναι το κύριο μήνυμα - Ο αγώνας της Ουκρανίας για την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για υποστήριξη προς την Ουκρανία και τα μέτρα που εφαρμόζει η Ρωσία εναντίον των υποστηρικτών της Ουκρανίας.
Πρώτα από όλα, φυσικά, ο ενεργειακός εκβιασμός και οι προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τέτοιους εκβιασμούς, καθώς και να ελέγξουμε τις συνέπειές του για τις κοινωνίες μας, τις επιχειρήσεις, τις χώρες μας», ανέφερε.
Η Σιμονιτέ υποστήριξε ότι η Λιθουανία και η Ελλάδα αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτού του εκβιασμού μέσω των υψηλών τιμών της ενέργειας.
«Δεν υπάρχει κανένα μυστικό εδώ, η Λιθουανία έχει επανειλημμένα πει και προειδοποιήσει τους ότι οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο από τη Ρωσία. Βλέπουμε πώς χρησιμοποιούνται τα όπλα τόσο για ενέργεια όσο και για τα τρόφιμα. Φυσικά, ο στόχος είναι πολύ απλός - να αποδυναμωθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία, να προκληθούν εσωτερικές συγκρούσεις στα κράτη, να αμφισβητηθούν οι κοινωνίες. Ωστόσο, κατανοούμε πλήρως τους στόχους και τις φιλοδοξίες πίσω από αυτές τις δραστηριότητες", δήλωσε.
Σύμφωνα με την Σιμονιτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά λύσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο και τρόπους για να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης Ένωση, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χειραγωγήσει τον ενεργειακό τομέα
Τόσο η Λιθουανία όσο και η Ελλάδα συμφωνούν ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδ, ενώ ανέφερε ότι το πακέτο βοήθειας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέχει μια σειρά από μέτρα που μπορούν να αξιολογηθούν θετικά:
«Αυτά είναι τα μέτρα που επιδιώκουμε και είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε.
«Ουσιαστικά, χρειάζεται να γίνει περαιτέρω δουλειά, ώστε οι αποφάσεις που σχετίζονται με έναν ορισμένο περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου να εφαρμοστούν και να χρησιμοποιηθούν σε καλό και κατάλληλο χρόνο», υποστήριξε η πρωθυπουργός.