Σε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Ταλίν με την Εσθονή ομόλογο του, Κάγια Κάλας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως υπάρχει χώρος για συμφωνία με την Τουρκία για τις ΑΟΖ, όπως έκαναν Ισραήλ και Λίβανος, αρκεί να σταματήσει η επιθετική ρητορική της Άγκυρας.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή στήριξη, σημειώνοντας πως «πετύχαμε να καταφέρουμε τη μείωση στην κατανάλωση αερίου, στο μέτρο του δυνατού» αλλά και ότι οι αγορές άκουσαν επειδή διαπίστωσαν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη για δράση.
«Οι διεθνείς νόμοι είναι οι μόνοι τρόποι επίλυσης διαφορών καθώς οι διαφορές μας με την Τουρκία έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς στις θαλάσσιες ζώνες. Στην Ελλάδα αποδείξαμε με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Αίγυπτο πως μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας. Δυο χώρες που ουσιαστικά είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, ο Λίβανος και το Ισραήλ κατάφεραν να υπογράψουν συμφωνίες, επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Όμως, για να συμβεί αυτό πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις αχρείαστες προκλήσεις, την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα και πρέπει να σταματήσουν άμεσα.», τόνισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας την Κάλας για τη σταθερή στήριξη των θέσεων της Ελλάδας.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η Ελλάδα και η Εσθονία είναι ενωμένες απέναντι στη Ρωσία μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε πως κάποιος θέλει να αλλάξουν τα σύνορα στην Ευρώπη. Οι ρωσικές καταστροφές και επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές είναι καταδικαστέες και στεκόμαστε υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.»
«Είμαστε ιδιαίτερα προσηλωμένοι σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Θεωρούμε αδιανόητο ότι κάποιος στην ήπειρό μας θα ήθελε να αλλάξει τα σύνορά μας με τη βία. Συνεπώς, έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη, και αυτό περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου οι γενναίοι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τη χώρα τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Και επιτρέψτε μου επίσης να συμφωνήσω με όσα είπε η Πρωθυπουργός, καταδικάζοντας τις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν αδιακρίτως, μόλις χθες, κατά των Ουκρανικών υποδομών, προκαλώντας όχι μόνο το θάνατο αθώων πολιτών, αλλά και την καταστροφή υποδομών που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ουκρανία να διασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επισήμανε.
«Θα ήθελα επίσης να εστιάσω στο ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας πως αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές να κλείσουμε τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν στη Ρωσία να τις παρακάμψει», προσέθεσε.
Σε ερώτηση Εσθονού δημοσιογράφου για το αν είναι «ηθικά αποδεκτό» να υποδέχεται Ρώσους ταξιδιώτες η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν υποστηρίξαμε ως Ελλάδα τις απαγορεύσεις, όμως πληρώσαμε βαρύ τίμημα, καθώς πρακτικά κανείς Ρώσος τουρίστα δεν ήρθε στην Ελλάδα αλλά πήγαν στην Τουρκία. Έχουμε παρέχει μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία δεν αποκλείουμε τίποτα».
Για την ενεργειακή κρίση
Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «και μόνο ενόψει της απόφασης για ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι αγορές είδαν ότι συζητάμε σοβαρά για τη μείωση των τιμών. Όλοι συμφωνούν σε μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης, η Ελλάδα δημιουργεί και ένα πλάνο που δείχνει τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μην έχουμε υπερβολικές αυξήσεις. Οι καταναλωτές βλέπουν τι θα πλήρωναν αν δεν υπήρχε αυτό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «ο δυναμικός «διάδρομος» των τιμών, το πλαφόν για τις απότομες εκτοξεύσεις των τιμών, είναι ένα στοιχείο αυτού που πρέπει να συμφωνηθεί. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι στις αγορές δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τις τιμές. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά είναι επίσης επειδή (οι αγορές) γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε.
Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να δράσουμε. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά πρέπει να πω ότι πετύχαμε να περιορίσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στο βαθμό που είναι πραγματικά δυνατό. Όλες οι χώρες μας λαμβάνουν μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, προσπαθούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Και φυσικά, όσον αφορά την Ελλάδα, εφαρμόσαμε -ήμασταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε- έναν μηχανισμό μέσω του οποίου δεσμεύουμε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και στη συνέχεια τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Επομένως, διατηρήσαμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά σε λογικά επίπεδα. Εκείνο που λέω είναι ότι έχουμε αποφύγει τις εξάρσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα είχαν συμβεί χωρίς την επιδότησή μας. Και όλοι όσοι λαμβάνουν λογαριασμό ρεύματος στην Ελλάδα μπορούν τώρα πραγματικά να δουν τι πληρώνουν, ποια είναι η επιδότηση και τι θα είχαν πληρώσει χωρίς την κρατική παρέμβαση».
Πρέπει όμως να επισημάνω ότι αυτό το πρόγραμμα προφανώς υποστηρίζεται και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και ότι υπάρχουν όρια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως προς το πόσα μπορούμε να δαπανήσουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Και γι' αυτό η ευρωπαϊκή λύση, η ευρωπαϊκή υποστήριξη, είναι τόσο σημαντική».
Σε ερώτηση για τα ελληνικά τάνκερ και τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου είπε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η ελληνική ναυτιλία έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σχετικά με την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου εντός ΕΕ. Δεν υπάρχει απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε άλλους προορισμούς, αν υπάρξει, θα συμμορφωθεί φυσικά η ελληνική ναυτιλία και βέβαια εξαρτάται και ατομικά στους ιδιοκτήτες. Θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει το οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέτρο αποφασιστεί. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να πυροβολήσουμε τα πόδια μας σε ό,τι αφορά την ναυτιλία, ώστε άλλες χώρες εκτός ΕΕ να το εκμεταλλευτούν εις βάρος μας. Επομένως, πρέπει να κρατηθεί αυτή η ισορροπία.».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης είπε ότι η χώρα μας είναι ιδανικός προορισμός για επενδύσεις και κάλεσε τις εσθονικές επιχειρήσεις που θέλουν να στραφούν προς τη νότια Ευρώπη να επιλέξουν Ελλάδα.