Τη βεβαιότητα του ότι μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει πίσω την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης εξέφρασε ο ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, Γερμανός αξιωματούχος, Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στο European Business Review (EBR) .
«Σίγουρα υπήρξαν λάθη και από τις δύο πλευρές, αλλά κοιτάζοντας μπροστά, είμαι βέβαιος ότι μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι χρειάζεται, για να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει πίσω την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ αναφερόμενος στα τελευταία χρόνια της κρίσης στη χώρα μας.
Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κ κληθείς να σχολιάσει την έξοδο της από τα μνημόνια το καλοκαίρι ο αξιωματούχος εξέφρασε το σεβασμό του στις προσπάθειες του ελληνικού λαού ωστόσο υπενθύμισε ότι η ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές.
«Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι. Χαιρετίζω αυτή την εξέλιξη, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού ήταν μείζονες και σε καμία περίπτωση δεν ήταν μάταιες. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι παρόλο που μετά την κρίση δημιουργήθηκαν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν έχει επωφεληθεί πλήρως.
Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές. Επομένως, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Σχετικά με τη θέση του αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης και το μέλλον της Σένγκεν, ο κ. Βέμπερ τόνισε πως προτεραιότητά αποτελεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Συνεπώς, δεν γίνεται να αφήσουμε την Ελλάδα ή την Ιταλία να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστών», σημείωσε.
Σχετικά με τις προειδοποιήσεις διαφόρων πολιτικών αναλυτών για πιθανή γερμανοποίηση της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι αν ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι Γερμανός ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι -και είναι- αντιπροσωπεία όλων των κρατών μελών».
«Όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα μπροστά στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Επιπροσθέτως, σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν λάθος για μια χώρα να καθίσταται υπερβολικά κυρίαρχη», επισήμανε.
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια περίοδο ίασης των πληγών της οικονομικής κρίσης, που αφορούν εξίσου τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.
Ειπώθηκαν πολλά, έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος».
Αναφορικά με την ραγδαία άνοδο που έχει σημειώσει ο ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ο κ. Βέμπερ τόνισε: «Πρέπει να αποδείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι προϋπολογισμοί, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Κατανοώ την απογοήτευση πολλών στην Ελλάδα, όταν αναφέρουν ότι δεν έχουν δει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επιθυμώ να το αλλάξω αυτό».
Επιπλέον, πρόσθεσε: «Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού σημαίνει, ακόμη, ότι πρέπει να ακούσουμε καλύτερα τις ανησυχίες των πολιτών και να τους προσφέρουμε έναν πραγματικό λόγο να ελπίζουν για το μέλλον».
Αυτή ακριβώς αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για την οποία είναι σημαντικό να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Αν ψηφίσετε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, ταυτόχρονα στηρίζετε τη προσπάθειά μου να ηγηθώ της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσον αφορά τα σχέδια για τους επόμενους μήνες ξεκαθάρισε ότι θα ταξιδέψει στην Ευρώπη ώστε οι πολίτες να μοιραστούν μαζί του τις ανησυχίες τους ενώ υπογράμμισε ότι στόχος του είναι από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.
Φωτογραφία AP