Τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, εν προκειμένω τα περίφημα αστακοκάραβα σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύει τα ιμάτια του για το κράτος δικαίου, ένας από τους πυλώνες του οποίου είναι η διαφάνεια, και ένας από τους πυλώνες αυτής είναι η διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών», ήταν η εισαγωγική διαπίστωσή του.
Προσέθεσε δε, ότι «από την στιγμή που υπάρχει μια νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών, συγκεκριμένα του αρχηγού τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αλλοδαπές εταιρείες, αντί για πολλά λόγια, εγώ θα περίμενα τη συμμόρφωση. Το λέει ο νόμος πρέπει να συμμορφωνόμαστε στον νόμο. Ούτε εξυπνάδες ούτε αστειάκια».
Και, εν συνεχεία, «το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί τον Σεπτέμβριο. Μια αλλοδαπή εταιρεία και μάλιστα εγκατεστημένη σε αμερικανικό φορολογικό παράδεισο, το Ντέλαγουερ, στις 29/12 δανείζει την "Left Media Α.Ε." 250.000 ευρώ. Και στις 4/1 επιστρέφεται το δάνειο από την "Left Media" σε αυτήν την εταιρεία. Ο κ. Κασσελάκης βγήκε χθες και είπε ότι έχει αποξενωθεί, ότι έχει μεταβιβάσει τις μετοχές από το Μάρτιο του 2023».
Και, συνεχίζοντας τα ερωτήματα, «τι νόημα έχει ένα πενθήμερο δάνειο; Μπαίνουν λεφτά, βγαίνουν λεφτά από την αλλοδαπή, σε μία εκδοτική εταιρεία για 5 ημέρες. Ποια ήταν αυτή η απαρέγκλιτη υποχρέωση που δεν μπορούσε να παραταθεί για πέντε ημέρες, αφού μετά από πέντε ημέρες μπόρεσε να αποπληρώσει η "Left Media"; Όσοι είναι διαπρύσιοι κήρυκες της διαφάνειας, αντί να εξυπνακίζουν, να χαριεντίζονται και να ακκίζονται, είναι καλύτερο να δίνουν ευθείες και καθαρές απαντήσεις. Αυτό είναι που λύνει τα θέματα: οι απαντήσεις, όχι οι εξυπνακισμοί», δήλωσε ο Μ. Βορίδης.
Ενώ, τέλος, «το μόνο που επισήμανε ο πρωθυπουργός -και ήταν μια οφειλόμενη απάντηση- ήταν ότι όλο αυτό είναι διωκτικό πλαίσιο που φτιάχτηκε το 2016 εναντίον του ιδίου και της συζύγου του. Κατασκευάστηκε ένα πλαίσιο για να πληγεί ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του. Σε αυτή τη δαγκάνα έχει πιαστεί ο κ. Κασσελάκης, είναι και λίγο θεία δίκη εδώ, ε;», ανέφερε κλείνοντας.
Για Τέμπη, μη κρατικά ΑΕΙ και ακρίβεια
Και, πρώτα για το δυστύχημα των Τεμπών, «η κριτική για διαφορετικά πορίσματα αδικεί την εργασία της εξεταστικής επιτροπής και του συνόλου των βουλευτών», υποστήριξε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας εξηγώντας ότι τα πολλά πορίσματα δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται «να κάνει αξιολόγηση από τελείως διαφορετικές σκοπιές».
Με την επισήμανση δε, ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι 700 σελίδες, προέτρεψε τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης «να κάνουν τον κόπο να εμβαθύνουν». Ενώ για το αίτημα σύστασης προανακριτικής, δήλωσε: «Εξετάσαμε το ζήτημα των ποινικών ευθυνών και με βάση το υλικό της εξεταστικής επιτροπής έχουμε αποφανθεί αρνητικά».
Σε άλλο θέμα, αυτό της λεγομένης «κοινωνικής αντιπολίτευσης», σημείωσε ότι στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν διαπίστωσε την ύπαρξή της, «μόνο ΚΚΕ και άκρα Αριστερά». Στο θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών «εκεί υπήρξε μία πολύ σημαντική εσωτερική διαφωνία μας, προφανώς είναι ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ευρύτερα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».
Αλλά, συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να ξεχνάει κάποιος -παρά τη διαφωνία που είχαμε, η οποία ελύθη με τον τρόπο που ελύθη, με την απόφαση και την κρίση της Βουλής- τα πάρα πολλά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, τα οποία μας ενώνουν και έχουμε
Ενδεικτικώς, «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ένα πολύ σημαντικό τέτοιο σημείο. Αλλά όχι μόνο: η φορολογική πολιτική μας, οι αυξήσεις των μισθών, η πολιτική προσέλκυσης των επενδύσεων, η πολιτική μας για τη μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της εθνικής άμυνας και η θωράκιση της χώρας.
Αυτοί είναι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι αποτελούν τον αξιακό πυρήνα της παρατάξεώς μας. Είχαμε μια διαφωνία, κανείς δεν μπορεί να την υπερδιαστασιολογήσει και τώρα προχωράμε με τα πολλά καλά που κάνει αυτή η κυβέρνηση στον τόπο [...] σε επίπεδο κοινωνίας αναγνωρίζονται οι πολλές προσπάθειες, τις οποίες κάνει η κυβέρνηση, είναι πολλά και πυκνά τα μέτρα», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.
Για την ακρίβεια είπε πως είναι επίμονο πρόβλημα και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί εξαφάνισής της, είναι μια διαρκής μάχη, όπως χαρακτηριστικά είπε. «Υπάρχουν αποτελέσματα, και με το "Καλάθι" και με τα πρόστιμα μειώνονται κάποιες τιμές. Και, τώρα, με τα τελευταία μέτρα, φαίνεται ότι έχουμε κάποιες θετικές αντιδράσεις στην αγορά από πλευράς αποκλιμάκωσης των τιμών».
Και, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε ότι, εάν ερωτηθεί κάποιος πολίτης που αντιμετωπίζει οικονομική πίεση, θα αναγνωρίσει, από την άλλη, ότι «και το εισόδημά του έχει αυξηθεί και ότι η φορολογία του έχει μειωθεί και ότι έχει μειωθεί η ανεργία, άρα κόσμος που δεν είχε εισόδημα, τώρα έχει. Και, ταυτόχρονα, (αναγνωρίζει) όλα τα ειδικά μέτρα για την ακρίβεια. Η προσπάθεια της κυβέρνησης αναγνωρίζεται», συμπέρανε.