Πέντε από τις 17 ειδικές μονάδες για τα εγκεφαλικά θα λειτουργούν σε τρεις μήνες και οι υπόλοιπες, στα περιφερειακά νοσοκομεία, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο, ανέφερε ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.
«Στο υπουργείο Υγείας διαβάζω κάθε πρωί για θανάτους νέων παιδιών στην άσφαλτο. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι εκατοντάδες οι τραυματίες, οι ανάπηροι που απομένουν και δεν έχουμε κέντρα αναφοράς για το τραύμα. Αυτό λοιπόν αποτελεί τον επόμενο στόχο μου», σημείωσε και τόνισε ότι «θα φτιάξουμε παρόμοιες μονάδες, εξειδικευμένες στο τραύμα, σε διάφορα σημεία της χώρας».
Όπως ανέφερε, «οι παρεμβάσεις για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων υγείας ξεκίνησαν με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Σκοπός της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι εκτός από το κρίσιμο στάδιο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να αντιμετωπίζονται οι αναπηρίες που αφήνουν τα εγκεφαλικά, ακόμη και σε νέους ανθρώπους. Το εγκεφαλικό αν ξεπεράσει τις τρεις ώρες, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται δύσκολα».
Ο υπουργός μίλησε και για την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τις χρόνιες παθήσεις. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 250.000 ανοϊκούς με διάγνωση και άλλους 150.000 που πλησιάζουν προς τα εκεί. Σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται έναν έως δύο ανθρώπους δίπλα τους κάθε μέρα. Και ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για όλα αυτά. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει λοιπόν τέτοιου είδους δομές ούτως ώστε να καλύψουμε τις χρόνιες παθήσεις». είπε.
Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ
«Νέες διοικήσεις, οι οποίες θα επιλέγονται με κριτήρια αντικειμενικά. Κριτήρια ικανότητας, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους με βάση τη γενική πολιτική και αξιολόγηση», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, όσον αφορά τα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων. «Σκοπός είναι να υπάρχει ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός, κλειστός και με ευθύνη του Διοικητή θα υλοποιείται με βάση διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι απευθείας αναθέσεις χωρίς διαφάνεια, ό, τι δηλαδή συμβαίνει για δεκαετίες τώρα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά είναι το σύστημα προαγωγών.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού που θα λειτουργεί με μεγάλες χορηγίες. Όπως είπε θα δημιουργηθεί στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» που είναι μεν παλιό αλλά έχει χώρους που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πρότυπο κέντρο ογκολογικής θεραπείας πρωτίστως που αφορά στον καρκίνο του μαστού.
Επίσης, στόχος είναι να σταματήσουν οι αναμονές στα νοσοκομεία. «Αυτή τη στιγμή πιστεύω μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σε 10 μέρες περίπου, θα έχουμε όλα τα δεδομένα τα στατιστικά και θα προχωρήσουμε σε μια ανάλυση, προκειμένου να κάνουμε κάτι βιώσιμο. Τι σημαίνει βιώσιμο; Να μπορεί να δουλεύει καλά ο μηχανισμός: δηλαδή την ώρα που μπαίνει μέσα να δούμε πού θα πάει ο ασθενής», ανέφερε, λέγοντας ότι θα επιδιωχθεί «να έχουμε πολλά μηχανήματα ακτινολογικά, αξονικούς, έτσι ώστε τα διαγωνιστικά μηχανήματα πολύ γρήγορα να διαπιστώνουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον κάθε ασθενή».
Για τις ελλείψεις φαρμάκων, απέδωσε το πρόβλημα στην παραγωγή πρώτων υλών στην Ανατολική Ασία. «Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά. Κάποιες αντιβιώσεις και λοιπά, τα οποία δεν βρίσκουν οι γονείς στα φαρμακεία.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων, «φτιάχνουμε έναν μηχανισμό, ούτως ώστε όλοι οι παράγοντες να είναι online, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακοποιοί. Ούτως ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια και να ξέρουμε όλοι μας ποια φάρμακα λείπουν και ποια είναι σε περίσσευμα. Και μετά στη συνέχεια να φτάσει στο κινητό του πολίτη, του καταναλωτή μια εφαρμογή που θα του λέει αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι ή ποιο είναι εκείνο, το αντίστοιχο όμοιο, που μπορεί να πάει να αγοράσει από το φαρμακείο».