«Η οριστική απάντηση θα δοθεί το βράδυ της Πέμπτης», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην επερχόμενη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις του Προέδρου της Κομισιόν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Αρμοστή για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ σημείωσε:
«Από το σύνολο των 27 ηγετών, αλλά ήδη έχουμε την προβολή μίας, θα την έλεγα ευρωπαϊκής, αυτού του ηγετικού κουαρτέτου, το οποίο μάλιστα αντιπροσωπεύει και την απόλυτη ισορροπία Βορρά, Νότου, Ανατολής, Δύσης, Αριστεράς, Δεξιάς και κέντρου. Νομίζω είναι η απόλυτη ώσμωση της ευρωπαϊκής ηγεσίας για μια πενταετία που αναμένεται πάρα πάρα πολύ δύσκολη».
«Δεν θα παίξει κατενάτσιο η Μελόνι»
Για το αν η συμμαχία των Συντηρητικών ως τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυναμική των εξελίξεων, επισήμανε:
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Τζόρτζια Μελόνι πάντοτε όσο διαρκεί η θητεία της, υπήρξε με μια δύναμη πολιτική που συνεισέφερε στις κοινοτικές αποφάσεις και στο θέμα της Ουκρανίας και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο μεταναστευτικό με τη νέα συμφωνία για το Σύμφωνο.
Η Ρώμη στάθηκε δίπλα μας και δεν πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση ωριμότητας των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ηγεσία, η Τζόρτζια Μελόνι θα δράσει ανασταλτικά ή θα παίξει κατενάτσιο, για να χρησιμοποιήσουμε και έναν όρο, μιας και είμαστε στο ευρώ, θα διαπραγματευθεί κάτι άλλο, πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο στην επιτροπή, μια αντιπροεδρία, το οποίο είναι κάτι απόλυτα θεμιτό και δυνατό μες στην ευρωπαϊκή λογική αυτών των πραγμάτων».
Για το αν θεωρεί πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον Πρόεδρο Μακρόν την Κυριακή στη Γαλλία και μια νίκη της Λεπέν, θα μπορούσε με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσει τις εξελίξεις, είπε:
«Η Γαλλία είναι μια από τις δύο κεντρικές συνιστώσες της Ευρώπης μαζί με τη Γερμανία. Οποιαδήποτε πολιτική ανασφάλεια ή έλλειψη σταθερότητας σίγουρα θα έχει ένα αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να έχουμε και πίστη στη γαλλική Δημοκρατία. Είναι μια από τις πιο παλιές δημοκρατίες στην ήπειρο. Έχει τις θεσμικές εκείνες άμυνες που απαιτούνται για να μη μείνει έξω από το τρένο της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος Μακρόν θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι το 2027. Άρα, οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα κι αν προκύψει, θα πρέπει να χωνευτεί μέσα στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αποφάσεις, όχι να τις αναστείλει, ούτε να τις ανατρέψει».
«Η Ευρώπη χρειάζεται σταθερό χέρι και η Ούρσουλα το έχει αυτό»
Για το τι θα σημάνει μια ακόμη πενταετία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε:
«Δούλεψα με την Πρόεδρο πέντε χρόνια δίπλα – δίπλα σε όλες τις μεγάλες μάχες, σε όλες τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
Σε στιγμές ιστορικές, θα έλεγα υπαρξιακές για την Ευρώπη, όταν χρειάστηκε να αποφασίσουμε ότι θα μπούμε σε καραντίνα τετρακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι, όταν υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, όταν αντιμετωπίσαμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο, στη Λευκορωσία, Την είδα την πρόεδρο στα δύσκολα και είμαι πεπεισμένος ότι έχει αυτή τη στόφα που χρειάζεται.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, με ευρύτερη γεωπολιτική ανασφάλεια, με μεγάλα ζητούμενα που πρέπει να οριοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομίζω ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Η Ευρώπη χρειάζεται σταθερό χέρι και η Ούρσουλα το έχει αυτό».
«Ο Μιτσκόσκι με αυτά τα μυαλά θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολλές εκπλήξεις»
Για το αν βλέπει εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας όσο η χώρα δεν τηρεί την συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε:
«Έχουμε βάλει τα Βαλκάνια σε μια ευρωπαϊκή τροχιά. Είναι όλες προενταξιακές χώρες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξουμε μια πίσω πόρτα στον εθνικισμό στα Βαλκάνια. Η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα.
Πρώτον, να διαβάσει πολύ προσεκτικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Το είπε και σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το erga omnes δεν είναι απλώς μια φιλολογική έκφραση. Είναι ένα νομικό αγκωνάρι που κατοχυρώνει τη συνθήκη και αποτρέπει απαγορεύει αυτού του είδους τις τακτικές.
Επειδή μάλιστα ο νέος πρωθυπουργός είναι και μέλος της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πολύ φιλικά θα τον συμβούλευα να μην ξεκινήσει από τα Σκόπια να έρθει σε μια Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Με αυτά τα μυαλά θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολλές εκπλήξεις, δυσάρεστες αν έρθει με αυτή τη νοοτροπία και με αυτή την πρακτική».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου για τον Φρέντι Μπελέρη, σημείωσε:
«Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι είναι συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής των κοινωνιών που αντιπροσωπεύουν την Ευρώπη. Σε καμία περίπτωση η δική Μπελέρη, όπως κάποιοι προσπάθησαν να εκτιμήσουν, ήταν μια παρέμβαση στην αλβανική δικαιοσύνη. Ας κάνουν οι Αλβανοί δικαστές τη δουλειά τους.
Αλλά είπαμε από την πρώτη στιγμή από εδώ από την Ευρώπη, ότι θα έπρεπε να μη του αρνηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πρώτα ως δήμαρχος και μετά ως ευρωβουλευτής. Αυτό είναι ένα λάθος των φίλων μας στα Τίρανα. Πιστεύω ένα λάθος που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα έχει συνέπειες.
Και σε κάθε περίπτωση ο ίδιος εκλεγμένος ευρωβουλευτής σε λίγους μήνες θα είναι μαζί μας εδώ στις Βρυξέλλες και θα μπορεί και ο ίδιος, από το δημοκρατικό μετερίζι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να θέσει αυτά τα θέματα με ένταση».