«Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να μιλήσει με μία φωνή» υπογράμμισε κατά την τελετή βράβευσης του για τη συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ως κεντρικός ομιλητής, σε εκδήλωση απονομής βραβείων Αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι "για χρόνια, η Ευρώπη υπήρξε σχεδόν εμμονική στην ιδέα ενός πολυμερούς κόσμου βασισμένου σε κανόνες", ως θεματοφύλακας "του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς συνεργασίας, του εμπορίου που διέπεται από ρυθμίσεις και όχι από ωμή ισχύ", μια στρατηγική που, όπως είπε, "μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει και είναι απίθανο να αποδώσει στο μέλλον" και πρόσθεσε:
"Ενώ εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στους κανόνες, ο υπόλοιπος κόσμος είναι πια αφοσιωμένος στην ισχύ. Το μήνυμα των καιρών είναι λοιπόν απλό: Αν θέλουμε να μείνουμε πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή, πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να μάθουμε να παίζουμε κι εμείς με τους ίδιους όρους. Πρέπει να μάθουμε και να παίξουμε χωρίς ενδοιασμούς το παιχνίδι της ισχύος".
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει" πολιτικές και εργαλεία, που εδράζονται στο κοινοτικό οπλοστάσιο" και "διαθέτουν κοινοτικούς πόρους και κανονιστική ισχύ", αφού προηγουμένως καταφέρει να διορθώσει αδυναμίες "σε τομείς, όπου είναι σαφές ότι αποτύχαμε" , όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα.
Σημείωσε, ότι απαιτείται η Ε.Ε. να "μιλήσει με μια φωνή" στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που έως τώρα "υπήρξε αποσπασματική, αναποτελεσματική και σε πολλές περιπτώσεις, αντικείμενο ειρωνείας" και να οικοδομήσει "ουσιαστική ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα", για την οποία, όπως είπε, "οι πρώτες ιστορικές αποφάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί".
Αξιοποιήσιμα, σε αυτή την κατεύθυνση, εργαλεία θα μπορούσαν να είναι, όπως ανέφερε, η μεγάλη ενιαία αγορά, το ευρώ που είναι "δεύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα", οι όροι διάθεσης της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας και τέλος η "ρυθμιστική ισχύς" της Ε.Ε.
"Οι νόμοι και τα πρότυπα μας διαμορφώνουν παγκόσμιες αγορές. Αυτό είναι ένα στρατηγικό όπλο. Όσοι δρουν ενάντια στα συμφέροντά μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν τίμημα, είτε μέσω περιορισμών και κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες" είπε ο κ. Σχοινάς και επεσήμανε:
"Η γεωπολιτική δεν ανταμείβει τις καλές προθέσεις, αλλά τις στρατηγικές επιλογές ισχύος. Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί ότι ζούμε σε έναν κόσμο σκληρού ανταγωνισμού ισχύος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας, σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να τις υπερασπιζόμαστε με τρόπο αποτελεσματικό.
Όχι στα γραφεία με ευχολόγια και χαρτιά, αλλά στο πεδίο, με εργαλεία και δράσεις που καθησυχάζουν τους συμμάχους μας και τρομάζουν τους εχθρούς μας. Όπως το κάναμε στον Έβρο εκείνη την κολασμένη Καθαρά Δευτέρα του 2020. Σε αυτή τη νέα εποχή, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απλός θεατής. Ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση, που θα συνδυάζει τις αρχές μας με την ικανότητα να επιβάλλουμε τους όρους μας".
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τις δυσκολίες η Ε.Ε. θα τα καταφέρει και συνέχισε:
"Πάντα - ακόμη και στις μαύρες στιγμές του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου - αντιστάθηκα στον πειρασμό της απαισιοδοξίας. Είχα και έχω πίστη στην ικανότητα των Ευρωπαίων να συνασπίζονται, να ομονοούν και να δρουν, ιδίως όταν απειλούνται και κλονίζονται.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή. Με φίλους και συμμάχους που δεν είναι δεδομένοι αλλά με εχθρούς και ανταγωνιστές πιο αποφασισμένους από ποτέ να μας κάνουν κακό. Γι'αυτό και δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδιαφορίας, των διαφωνιών και των χρονοβόρων μελετών και των θεολογικών συζητήσεων. Γι'αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί τώρα είναι η μεγάλη η ώρα. Η ώρα της ευθύνης".
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στους ιδιαίτερους δεσμούς του με το ΑΠΘ, καθώς οι γονείς του γνωρίστηκαν ως φοιτητές στη Φιλοσοφική Σχολή τη δεκαετία του 1950 και ο ίδιος, ως απόφοιτος της Νομικής, του "οφείλει", όπως είπε, τον "πρώιμο προσανατολισμό" του προς την Ευρώπη", την οποία υπηρέτησε για σαράντα περίπου χρόνια σε διάφορες θέσεις, με τελευταία αυτή του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι οι απόφοιτοι του ΑΠΘ πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι "για τη συνεισφορά του, όχι μόνο στις ζωές μας και στη Μακεδονία, αλλά ναι και στο Έθνος και τη χώρα".